Overige

Nieuwe klimaatinstallatie voor museumduikboot de Tonijn

Een opvallende projectbeschrijving op de website van Techniek Nederland. Paolo Bouman beschrijft daar hoe onderzeeboot Hr.Ms. Tonijn een unieke installatie voor koeling, verwarming en luchtbehandeling kreeg.

De bestaande installatie had haar technische levenseinde bereikt en daardoor ontving Schermer Installatietechniek de opdracht voor een nieuwe duurzame oplossing. Zij installeerden een nieuwe vierpijps luchtwarmtepomp voor koeling en verwarming, een nieuwe luchtbehandelingskast met warmteterugwinning, een cv-ketel die de ventilatielucht verwarmt en nieuwe regeltechniek.


Hr.Ms. Tonijn is al 25 jaar de blikvanger van het Marinemuseum in Den Helder. “Het verwarmen, koelen en ventileren van de onderzeeboot is niet alleen noodzakelijk voor de bezoekers, het is ook van levensbelang voor het behoud van het erfgoed zelf”, citeert Paolo Bouman Martijn Versteeg, senior technisch medewerker van het Rijksvastgoedbedrijf. “Iedereen die door de onderzeeër loopt, staat vocht af, daarbij zorgen de temperatuurwisselingen van het staal snel voor condens. En omdat het cultureel erfgoed is, kun je de Tonijn niet isoleren.”


Meer over dit bijzondere installatieproject is te lezen op www.technieknederland.nl.


Hoogheemraadschap van Rijnland eerste waterschap met IEC 62443 →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: