Testen en meten

Temperatuur meten op hoogspanning

De CAN meetmodule imc CANSASFBG-T8 maakt het mogelijk om met glasvezel techniek temperatuur te meten. De module met de speciaal ontwikkelde Fiber Bragg Grating sensors (FBG) won onlangs de Messtec + Sensor Masters Award 2019.

Engineers die metingen uitvoeren in hoogspanningsomgevingen of op het gebied van E-mobility ervaren grote voordelen van deze nieuwe technologie. Dankzij het optische meetprincipe is er geen last van elektrostatische of elektromagnetische invloeden. Alle EMI/ESD gerelateerde problemen zoals fouten, artifacts of zelfs schade die de klassieke meettechniek in HV-omgeving met zich meebrengt, zijn verleden tijd. De veiligheidsmaatregelen die het werken met spanningen boven de 50 V met zich meebrengt, worden sterk gereduceerd; de glasvezel-sensor is niet elektrisch geleidend. Hierdoor is speciale apparatuur, dure hoogspannigs-bekabeling of opleiding van het bedienend personeel verleden tijd. De bijzonder dunne FBG tempratuur-sensoren, met diameters kleiner dan 0,5 mm maakt de installatie makkelijker en opent tal van nieuwe mogelijkheden. Zo is het nu mogelijk om direct tussen de windingen van een elektromotor temperatuur te meten zonder dat daarbij de eigenschappen van de motor veranderen. Grotere conventionele sensoren zouden het magnetische veld veranderen. Ook maakt de snelle respons van de optische sensor het mogelijk om dynamische temperatuurveranderingen in de wikkelingen waar te nemen. Dit is met de conventionele sensortechnologie (Pt100 of thermokoppel) eigenlijk niet op te lossen.

De FBG module is elektrisch en mechanisch compatible met de imc CANSASflex series. Gebruikers kunnen direct aan bestaande meetmodules uit de CANSASflex-serie koppelen via de geïntegreerde connector. Dit betekent dat men tevens het volledige imc portfolio van klassieke meettechniek ter beschikking heeft. De intelligente imc BUSDAQflex CAN data logger kan direct worden aangeklikt, zodat fiber-optic en elektrische meetmodules gecombineerd kunnen worden tot een volledig geïntegreerd meetsysteem. Zodoende wordt een breed scala aan meet-, test- en besturingsapplicaties mogelijk gemaakt, zo nodig gecombineerd met voertuig- of industriële bussystemen.

Meer artikelen van imc Test & Measurement B.V. :

Temperatuur meten op hoogspanning


De CAN meetmodule imc CANSASFBG-T8 maakt het mogelijk om met glasvezel techniek temperatuur te meten. De module met de speciaal ontwikkelde Fiber Bragg Grating sensors (FBG) won onlangs de Messtec + Sensor Masters Award 2019.


‘Push-in’-kabelwartel →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager