Duurzame energie

’s Middags EV laden is 40% duurzamer

Zonneplan berekende op welke tijdstippen het laden van elektrische voertuigen (EV) het meest duurzaam is. De uitkomst is niet verrassend: op momenten dat stroom grotendeels duurzaam wordt opgewekt, is de CO2 uitstoot tot wel 40% te reduceren. En dat betekent: in de middaguren rond 13 en 14 uur.

In concrete cijfers gaat elke opgewekte kilowattuur (kWh) stroom tijdens de meest 'groene' uren gepaard gaat met de uitstoot van gemiddeld 162,4 gram CO2. Op de meest vervuilende momenten is dit 270,9 gram; een verschil van ruim 108 gram. Voor de doorsnee elektrische rijder (13.500 kilometer per jaar en een verbruik van 19,2 kWh per kilometer) komt dit neer op een verschil van 281 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Uit de interactieve grafiek is af te lezen wat de koolstofintensiteit (hoeveelheid uitgestoten CO2 als gevolg van energiegebruik) in Nederland het afgelopen jaar is geweest. Hieruit blijkt onder meer dat volledig CO2 neutraal rijden niet mogelijk is. De elektriciteit om de accu op te laden wordt immers nog veelal in gas- en kolencentrales opgewekt. Op zonnige en/of zeer winderige dagen komt het al voor dat de stroom gedurende één of meerdere uren volledig uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. Dit was volgens de cijfers van Zonneplan dit jaar tot dusverre tijdens twaalf uren het geval.

Wie wél volledig CO2-vrij wil rijden kan dit doen door zelf (een flink aantal) PV-panelen aan te schaffen en zijn rijbehoefte in de wintermaanden flink terug te schroeven.

www.zonneplan.nl


Preferred partnership tussen Van Dorp en ROVC →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: