3 tips bij het kiezen van de juiste smart dimmer
1. Welk smarthome systeem?
De keuze qua smarthome systeem is leidend in de keuze voor een smart dimmer. Ieder smarthome systeem werkt op 1 (of in sommige gevallen enkele) smarthome protocollen. Zie hieronder de 3 meest gebruikte smarthome protocollen, met de bijbehorende smarthome systemen.
Zigbee
Zigbee is het populairste smarthome protocol in Nederland. Dit vooral vanwege de koppeling met Philips Hue en Homey – de 2 bekendste smarthome systemen in Nederland. Gebruik een Zigbee dimmer bij één van de volgende smarthome systemen:
- Amazon Alexa
- Philips Hue
- Homey
- Futurehome
- Trust
- Aduro Smart
- Aeotec SmartThings
- WINK
WiFi
WiFi is samen met Zigbee het populairst in Nederland. Het grote voordeel van WiFi is dat er geen hub/controller aangeschaft hoeft te worden. Dit maakt het erg toegankelijk voor met name de consumentenmarkt. De bediening verloopt gewoon direct via de smartphone. De WiFi dimmer is geschikt voor de volgende app’s:
- Amazon Alexa
- Nedis
- Trust
- Woox
- Hombli
- Homeylux
- Calex
- Kruidvat
- LSC Smart connect (Action)
- Smart life
Z-Wave
Z-Wave is een grote naam maar neemt langzamerhand af qua populariteit. Echter gebruiken nog steeds een aantal gerenommeerde smarthome merken dit procotol. De Z-Wave dimmer kan ingeladen worden in de volgende systemen:
- FIBARO
- Homey
- homee
- Futurehome
- WINK
Ga dus eerst na welk smarthome systeem zal worden gebruikt. En kies op basis daarvan welk protocol u nodig heeft qua smart led dimmer.
2. Welk type bediening?
Is er naast de bediening via smartphone en spraak (middels hub) ook fysieke bediening gewenst? Zo ja, gaat dan de voorkeur uit naar een moderne pulsdrukker of toch de vertrouwde draaiknop?
Indien de voorkeur naar een moderne pulsdrukker uitgaat, dan kunt u daarachter een smart module plaatsen. En indien u liever de vertrouwde druk/draaiknop behoudt, ga dan voor een smart draaidimmer. Tip: EcoDim was ’s werelds eerste leverancier van slimme druk/draaidimmers. Hier is een ruime keus op het gebied van smart dimmers te vinden.
Zal er alleen maar via smartphone en hub/spraak bediend worden, zonder bijkomstigheid van fysieke bediening? Dan behoren beide type dimmers tot de keuze. In dat geval kan de dimmer in de muur, maar ook boven het plafond geplaatst worden.
3. Nieuwbouw of renovatie?
Indien er sprake is van nieuwbouw, kan er zowel voor 2-draads als 3-draads dimmers gekozen worden. In het geval van renovatie is het handiger en gebruiksvriendelijker om voor een 2-draads smart dimmer te gaan, omdat hierbij de installatie met de 2 bestaande draden gedaan kan worden. In dat geval hoeft er dus geen extra draad (nuldraad) getrokken worden. Let dus bij de aanschaf van een smart dimmer goed of deze een 2-draads en/of 3-draads aansluiting heeft. Met een 2-draads smart dimmer zit u altijd goed.
Conclusie
Afhankelijk van het gewenste smarthome systeem en de gewenste bediening kiest u uw smart dimmer. Kies hierbij altijd voor een 2-draads aansluiting, zodat u in zowel nieuwbouw als in de renovatiemarkt gebruiksvriendelijk kunt installeren.