Verlichting / LED

4 tips bij het kiezen van de juiste led dimmer

Weet u niet welke led dimmer geschikt is voor uw installatie? Of ervaart u problemen zoals knipperende led lampen, zoemende led lampen of een slecht dimbereik? Lees dan verder. In dit artikel geef ik u de 4 belangrijkste tips bij het kiezen van de juiste led dimmer.

1.    Type led lampen

Allereerst is het belangrijk om te weten of u al led lampen voor uw installatie heeft gekozen.

Ik heb al led lampen gekozen/geïnstalleerd

  1. Check dan of de led lamp of bijbehorende trafo dimbaar Standaard zijn namelijk niet alle led lampen en led trafo’s dimbaar.
  2. Indien u gebruik maakt van een externe trafo/driver, dient deze specifiek geschikt te zijn voor led. Dit dient op de trafo te staan. Tevens dient het aangesloten wattage van de led lamp(en) binnen het aansluitvermogen van de led trafo te vallen.
  3. Tot slot checkt u op welke dimtechniek uw led lamp en/of led trafo werkt. Is dit fase aansnijding (RL/leading edge) of fase afsnijding (RC/trailing edge)? Ook dit dient bij de specificaties te staan. Kies tot slot de led dimmer met dezelfde dimtechniek.

Ik heb nog geen led lampen gekozen

Ga dan altijd voor led lampen of led trafo’s werkend op de dimtechniek “fase afsnijding”. Deze zijn doorgaans het beste dimbaar. Kies vervolgens een led dimmer die op dezelfde dimtechniek (dus bij voorkeur “fase afsnijding”) werkt.

Tip: Weet dat de dimbaarheid afhankelijk is van zowel de kwaliteit van de dimbare led lamp/led trafo als van de led dimmer. Het is dus belangrijk om ten allen tijde voor een goed dimbare led lamp te kiezen en voor een kwalitatieve led dimmer. Goed dimbare merken led lampen zijn OSRAM/LedVance, Sylvania, Megaman en EcoBright. Hoe u een kwalitatieve led dimmer kiest, wordt hieronder verder uitgelegd.

2.    Aansluitvermogen

Zodra u weet welke dimtechniek uw led lampen gebruiken, kiest u een led dimmer met dezelfde dimtechniek. Maar waar u voor een goede dimbaarheid nog meer op kan letten is het aansluitvermogen van de led dimmer.

Tel het aansluitvermogen van de aangesloten led lampen bij elkaar op. Dit moet tussen het minimale en maximale aansluitvermogen van de led dimmer vallen. Heeft u weinig led lampen/laag wattage aangesloten? Kies dan voor een led dimmer met een zo laag mogelijk minimum vermogen. Heeft u juist vele led lampen/hoog totaalwattage aangesloten? Ga dan voor een led dimmer met een zo hoog mogelijk maximum vermogen.

Tip: Ideaal zijn de led dimmers van EcoDim. Deze beginnen allemaal vanaf 0 Watt, zodat ze geschikt zijn voor installaties met weinig/laag wattage led lampen en optimaal terug kunnen dimmen. De meest populaire led dimmer is de ECO-DIM.02, welke van 0-150W LED werkt. Voor de grote/zwaardere installaties is er de ECO-DIM.03, die een aansluitvermogen heeft van 0-450W LED.

3.    Afdekmateriaal

Werkt u vaak met uw vaste merk schakelmateriaal? Weet dan dat u niet afhankelijk bent van de led dimmers die dit merk leveren. U kunt namelijk ook voor een universele led dimmer gaan die onder uw merk afdekmateriaal past.

Tip: De universele led dimmers van EcoDim zijn passend achter alle merken afdekmateriaal, zoals Busch-Jaeger, Berker by Hager, GIRA, JUNG, Kopp, Merten by Schneider, Niko en PEHA. Zo kunt u uw vertrouwde schakelmateriaal blijven gebruiken en toch profiteren van de voordelen van deze kwalitatieve EcoDim led dimmers.

4.    Afstelmogelijkheden

Om de beste dimbaarheid uit iedere led lamp te halen is het belangrijk om een led dimmer met goede afstelmogelijkheden te kiezen. Een dimmer moet in ieder geval een MIN afstelling hebben, zodat u verder terug kunt dimmen en het gedimde licht kunt stabiliseren.

Soms komt het voor dat led lampen (ook) in het maximale lichtniveau gaan knipperen. In dat geval is het handig om voor een led dimmer te gaan die tevens een MAX afstelling heeft, zodat u ook het licht in het maximale lichtniveau kunt afstellen.

Tip: Ga voor een led dimmer met zowel een MIN als MAX afstelling, zodat u verder kunt terug dimmen en in zowel het laagste als hoogste lichtniveau het licht stabiliseert.

Conclusie

Kortom, let bij de keuze voor een led dimmer op de dimtechniek van uw led lampen/led trafo, het aansluitvermogen van de led dimmer, of uw gewenste afdekmateriaal op de dimmer past en of de led dimmer goede afstelmogelijkheden heeft.

Meer artikelen van EcoDim B.V. :

Nu uit voorraad leverbaar: WiFi module met afstelmogelijkheden


Vanaf nu uit voorraad leverbaar: de ECO-DIM.10 WiFi module. Met deze module stuurt u een lampengroep aan met een pulsdrukker en/of met een WiFi app naar keuze. De unieke afstelmogelijkheden zorgen ervoor dat het licht altijd stabiel is en het dimbereik optimaal is. Meer weten over deze dimmodule? Lees dan snel verder!

Installateur aan het woord: Nico van Noort


Nico merkt dat zijn klanten tegenwoordig eigenlijk bijna altijd voor led kiezen. Daarnaast willen ze graag sfeer in huis creëren. Kijkend naar deze wensen van zijn klanten komt Nico terecht bij EcoDim.

LED dimmodule 0-250W: dimmen met pulsdrukker


EcoDim introduceert de unieke ECO-DIM.14 led dimmer module. Met deze module kunt u uw led lampen met een pulsdrukker dimmen. Het aansluitbereik is bijzonder groot voor een led dimmer module.

EcoDim WiFi dimmerpakket uitgebreid


Na de ECO-DIM.07 WiFi (de conventionele WiFi dimmer) komt EcoDim nu ook met een WiFi duo dimmer, een WiFi module en een WiFi inline dimmer. Zo heeft u nog meer mogelijkheden in een WiFi installatie. In dit artikel leest u alles over deze nieuwe en unieke dimmers!

Dimmen zonder zorgen met EcoDim


Met de led dimmers van EcoDim heeft u voor elke situatie de juiste oplossing. Deze zijn namelijk universeel toepasbaar, gebruiksvriendelijk en van uitstekende kwaliteit. Daarnaast heeft EcoDim een compleet dimmerpakket en kunt u altijd terecht bij de kundige en vriendelijke klantenservice. In dit artikel leest u waarom u met EcoDim kunt dimmen zonder zorgen!

Nieuw en uniek: WiFi duo dimmer


EcoDim heeft een gloednieuwe dimmer: de ECO-DIM.05 WiFi duo dimmer. Met deze dimmer stuurt u twee lichtgroepen aan met een WiFi app naar keuze. Wat deze dimmer uniek maakt is dat de lichtgroepen ook nog eens aan te sturen zijn met twee fysieke druk/draaiknoppen. Het vermogen van de dimmer is 2x100W LED.

Uniek: ECO-DIM.05 WiFi duo dimmer


De nieuwste dimmer van EcoDim is de ECO-DIM.05 WiFi duo dimmer. Met deze dimmer is het mogelijk twee lichtgroepen te bedienen vanuit één inbouwdoos. Deze lichtgroepen zijn fysiek te bedienen met twee druk/draaiknoppen, maar kunnen ook aangestuurd worden vanuit een WiFi smarthome app naar keuze.

Zigbee, Z-Wave of WiFi?


Zigbee, Z-Wave en WiFi, Drie verschillende smarthome protocollen. Maar welke moet u kiezen? Wat zijn de verschillen? Welk protocol is geschikt voor mijn installatie? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen!

3 tips bij het kiezen van de juiste smart dimmer


Op de professionele markt is iedereen inmiddels wel gewend om met led dimmers te werken. Maar steeds vaker wordt nu ook het voordeel gezien om bij voorbaat al een smart dimmer te installeren, om helemaal toekomstproof te zijn. Met smart dimmers kunt u immers zowel traditioneel als “smart” de (normale) led verlichting bedienen. Maar welke smart dimmer moet u nu kiezen? Hier 3 concrete tips.

Wisselschakeling met 2 of meer led dimmers


De ECO-DIM.11 Multicontrol is een speciale led dimmer die u in hotel-/wisselschakeling kunt gebruiken met meerdere led dimmers. Hierdoor kunt u een groep lampen dus met twee (of meer) dimmers tegelijk dimmen/bedienen.

Volledig universele WiFi dimmer (2-draads)


EcoDim introduceert de eerste volledig universele WiFi dimmer. Hiermee kunt u “domme” led lampen toch slim aansturen. En heeft u nog geen smarthome systeem? Geen probleem. De dimmer is ook volledig traditioneel (draaiknop) te gebruiken. Zo is de installatie wel helemaal klaar voor de toekomst.

Wisselschakeling met meerdere dimmers


Nieuw in het EcoDim dimmerassortiment: ECO-DIM.11 Multicontrol. Dit is een speciale led dimmer waarmee u met meerdere led dimmers een wisselschakeling kunt creëren. Hierdoor kunt u een groep lampen dus met twee (of meer) dimmers tegelijk dimmen/bedienen – waar andere dimmers slechts één dimmer en één of meerdere aan/uitschakelaars mogelijk zijn.

De eerste volledig universele WiFi dimmer met 2-draads aansluiting.


NIEUW! De eerste volledig universele WiFi dimmer dimmer met 2-draads aansluiting. Het Nederlandse dimmermerk EcoDim kent u waarschijnlijk al van het assortiment universele led dimmers en de introductie van ’s werelds eerste smart dimmers met druk/draaiknop. Maar wist u dat ze binnenkort ook de eerste volledig universele WiFi dimmer introduceren?

Hoe veel vermogen kan ik op mijn led dimmer aansluiten?


Een veelgehoorde vraag is “Hoe veel wattage kan ik op mijn led dimmer aansluiten” of “Hoe veel led lampen kan ik op mijn dimmer aansluiten?”. Daarop krijgt u in dit artikel antwoord.

Wat is een universele led dimmer?


Eén van de belangrijkste punten bij de ontwikkeling van de EcoDim led dimmers is dat ze universeel moeten zijn. Want daar is in de professionele markt - waar iedereen erg druk is - grote behoefte aan. Wat maakt een dimmer universeel?

Ondiepe badkamer inbouwspots eenvoudig doorlussen


EcoDim biedt naast led dimmers ook ondiepe led inbouwspots aan. Deze zijn uitstekend dimbaar (5-100%), hebben een zeer kleine inbouwdiepte (23mm), zijn spatwaterdicht (IP54, voor o.a. badkamer en veranda) en leverbaar in diverse kleuren en vormen.

Zigbee DUO dimmer


Met de Zigbee DUO dimmer biedt EcoDim een product waarin twee Zigbee dimmers zijn verwerkt. Dit betekent dat vanuit één inbouwdoos twee verschillende lichtgroepen zijn te bedienen.

ECO-DIM.02 nóg verder verbeterd!


Al jarenlang is de ECO-DIM.02 erg populair onder de universele led dimmers. Uiteraard blijft er altijd ruimte voor verbetering en dat is nu doorgevoerd dankzij nuttige feedback uit de markt!

4 tips bij het kiezen van de juiste led dimmer


Weet u niet welke led dimmer geschikt is voor uw installatie? Of ervaart u problemen zoals knipperende led lampen, zoemende led lampen of een slecht dimbereik? Lees dan verder. In dit artikel geef ik u de 4 belangrijkste tips bij het kiezen van de juiste led dimmer.

"Dimmen zonder zorgen"


Knipperende led lampen, brommende verlichting of dimmer, slecht dimbereik, niet passend afdekmateriaal of te weinig aansluitvermogen. Het zijn de meest voorkomende problemen bij het dimmen van led. En dat zijn precies de punten waar EcoDim met zijn universele dimmers op inspeelt.

4 tips bij het kiezen van de juiste led dimmer


Weet u niet welke led dimmer geschikt is voor uw installatie? Of ervaart u problemen zoals knipperende led lampen, zoemende led lampen of een slecht dimbereik? Lees dan verder. In dit artikel geef ik u de 4 belangrijkste tips bij het kiezen van de juiste led dimmer.


Eric Zwemmer, KNX-trainer van het eerste uur →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: