Overige

Analyse Miljoenennota

Techniek Nederland heeft ook dit jaar de Miljoenennota geanalyseerd voor bedrijven in de installatiebranche en de technische retail. Op de website technieknederland.nl zet de ondernemersvereniging de consequenties van de Miljoenennota op een rijtje.

Foto Harry Strauss

De analisten van Techniek Nederland behandelen daarbij de onderwerpen ‘Arbeidsmarkt’, ‘Onderwijs’, ‘Klimaat, energie en wonen’ en ‘Infrastructuur en mobiliteit’. Uiteraard komen ook economische en fiscale zaken aan bod. Hieronder een beknopt overzicht van de analyse op dat gebied van Techniek Nederland.

Herstel economie

De Nederlandse economie herstelt zich snel en de vooruitzichten zijn positief, vindt het kabinet. Na het opheffen van de meeste coronamaatregelen, stopt daarom per 1 oktober 2021 grotendeels de generieke steun aan bedrijven.

De cap in de bijtelling (maximale cataloguswaarde waarover korting van toepassing is) voor elektrische auto’s wordt verlaagd in 2022: van 40.000 naar 35.000 euro en vanaf 2023 naar 30.000 euro. Het budget voor subsidie van elektrische bestelbussen (SEBA) wordt verhoogd met 28 miljoen euro.

Het kabinet is voornemens om per 1 januari 2022 de steunpercentages in de Milieu-investeringsaftrek (MIA) te verhogen van 13,5%, 27% en 36% naar respectievelijk 27%, 36% en 45%.

Er komt een gerichte thuiswerkvrijstelling van maximaal 2 euro per gewerkte dag. Daarnaast wordt de Werkkostenregeling tijdelijk verruimd. Voor de eerste 400.000 euro is de vrije ruimte 3%, daarboven 1,18%.

Verduurzaming

Een groot deel van de 6,8 miljard extra voor klimaat en verduurzaming wordt ondergebracht in bestaande of nieuwe subsidieregelingen: zo komt er 288 miljoen euro voor hybride warmtepompen in woningen, 514 miljoen euro voor de isolatie van huur- en koopwoningen en 525 miljoen euro om ook publieke gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en politiebureaus te verduurzamen. En het budget voor de SDE++ wordt in 2022 met 3 miljard euro verhoogd.

De beleidsvoornemens zijn erop gericht de productketens te verduurzamen, waarbij Nederlandse bedrijven worden aangespoord om efficiënter om te gaan met grondstoffen, kringlopen verder te sluiten en meer waarde uit afval, zoals e-waste, te halen.

In 2022 komt 14 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van een economie zonder afval. Bij deze versterking van de circulaire economie worden ondernemers geholpen hun hergebruik beter in te richten.


Deelnemers gezocht voor klankborgroep BMI/OAI (Beveiliging) →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: