(Brand)beveiliging en Datacom

Bliksembeveiliging en overspanningsbeveiliging

In de eerste helft van 2023 verschijnt de nieuwe versie van NEN-EN-IEC 62305 ‘Bliksembeveiliging en overspanningsbeveiliging’. Onno Nobel is sinds een jaar lid van de bijbehorende normcommissie en vertelt in een artikel op de website van NEN over zijn ervaringen met deze norm én de ontwikkeling ervan.

Bron foto: Pixabay

“NEC 81 is in Nederland verantwoordelijk voor de NEN-EN-IEC 62305-reeks en in het verlengde daarvan voor NPR 1014, de Nederlandse praktijkrichtlijn voor bliksembeveiliging. In deze normenreeks wordt de basis gegeven voor installatieontwerp (ook voor speciale constructies), materialen, inspectie en onderhoud. NEN-EN-IEC 62305 is toepasbaar op het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van blikseminstallaties (inwendig en uitwendig). De norm beschrijft maatregelen om de gevolgen van blikseminslag zo veel mogelijk te beperken, rekening houdend met bouwkundige, esthetische en economische factoren.”

Onno Nobel werkt sinds september 2018 bij DNV als elektrotechnisch consultant ‘bliksembeveiliging’ en ziet dat zijn werk zich steeds meer verschuift richting risicoanalyses. “In Nederland, maar ook internationaal, leggen we de lat steeds hoger als het gaat om veiligheid en beveiliging. Mijn belangrijkste taak is advies geven aan instanties op het gebied van bliksembeveiliging. En dan gaat het niet alleen over het juridische aspect, maar ook over de daadwerkelijke veiligheid. Daarnaast zijn er ook bijzondere situaties, zoals Defensie, waar de norm niet altijd direct toepasbaar is. Voor deze instantie zet ik mij in om de norm te interpreteren en toe te passen voor bliksembeveiliging.”

Naast advies geven besteedt hij ook veel tijd aan het goed uitleggen van de normen. “Normen zijn behoorlijk complex. Ik werk over het algemeen met goed opgeleide mensen, maar ook voor hen is het lezen van een norm vaak ingewikkeld. Sterker nog, ik vind ze zelf ook af en toe lastig te interpreteren. Persoonlijk vind ik dat jammer, want het betekent dat mensen sneller aan de norm voorbijgaan. Ik denk dat we dat kunnen verbeteren als de norm in essentie simpel en duidelijk met goede stelregels opgezet wordt voor normale objecten.”

Hij besluit: “Na het verschijnen van de nieuwe versie van NEN-EN-IEC 62305 in de eerste helft van 2023, komt het updaten van NPR 1014. Een interessante klus.”

Uit: NEN Nieuws, 13 juni 2022

www.nen.nl

Bron foto: Pixabay

 


TechBarometer 2022: overheid schiet te kort in aantrekken technici →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: