Duurzame energie

De waarde van zonnestroom

Zonneplan heeft uitgerekend dat een kilowattuur stroom het afgelopen halfjaar in de middaguren gemiddeld minimaal 17 eurocent kostte. Dat is flink meer dan de 5,5 en 9 cent die twee grote energieleveranciers hun klanten betalen. Het energiebedrijf bestrijdt hiermee dan ook de uitspraak van de leveranciers dat stroom tijdens zonnige uren nog maar weinig waard zou zijn en dat het terugschroeven van hun eigen prijzen gerechtvaardigd is.

De prijzen waar Zonneplan over spreekt, betreft de inkoopprijzen op de zogeheten EPEX day-ahead spotmarkt, exclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. Aan het eind van de middag loopt de prijs voor een kWh zonnestroom zelfs op tot 30 cent. Zonnepaneleneigenaren met een oost-westgeoriënteerd dak, die dus ook nog een deel van de ochtend en avond stroom opwekken, zouden zodoende aanspraak moeten maken op een nog hogere vergoeding. Tegelijkertijd komt het zo nu en dan voor dat er sprake is van negatieve stroomprijzen. Energieproducenten - waaronder huishoudens met PV-panelen - moeten op die momenten geld toeleggen om hun stroom kwijt te kunnen. Dit was dit jaar echter in minder dan twee procent van de tijd het geval.

Marktconforme terugleververgoeding

De enige echte marktconforme terugleververgoeding is wat Zonneplan betreft de prijs die er op het moment van opwekken ook daadwerkelijk wordt betaald op de markt. Mede om die reden startte het zonnepanelenbedrijf in november vorig jaar met het aanbieden van dynamische energiecontracten. Klanten met zonnepanelen nemen daarbij stroom af van het net tegen marktprijzen (wanneer de zon onder is) en leveren tevens terug tegen marktprijzen. Omdat de marktprijs ‘s middags vaak lager is dan ‘s ochtends en ‘s avonds, is de terugleverprijs in de regel ook lager is dan de afnameprijs. Een dynamische teruglevergoeding is echter wel aanzienlijk hoger dan de vergoedingen die traditionele leveranciers hanteren.

www.zonneplan.nl


Handelsrol →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: