Duurzame energie

Eemshaven krijgt zonnedijk

Bij de Eemshaven wordt de eerste grote zonnedijk van de wereld gebouwd. Boven op de slaperdijk worden over een lengte van 5 kilometer zonnepanelen geplaatst. Het gaat om 17.000 panelen in totaal, die samen bijna 7 miljoen kWh elektriciteit per jaar opleveren. Dat is goed voor ruim 2.300 huishoudens.

Het project van Solarfields en Groningen Seaports is in maart gestart met de aanleg van de zonnedijk. Medio augustus moet het zonnepark operationeel zijn, maar mogelijk loopt de bouw enige vertraging op door de coronacrisis.

Er wordt sinds 2018 op kleine schaal geëxperimenteerd met zonnepanelen op binnendijken. Met een lengte van ruim 5 kilometer aan panelen is dit het grootste zonneproject op een dijk in Nederland. Het mooie van het zonnepark is dat het op de zuidzijde, oftewel de landzijde, van de slapende dijk ligt, stellen de initiatiefnemers. Op de noordkant grazen schapen. De kans dat het water over de dijk stroomt, is klein.

 

Duurzame energieopwekking


Jelmer Pijlman, directeur van Solarfields licht toe: “In Nederland hebben we ruim 22.000 kilometer aan dijken. Een gedeelte komt in aanmerking komt voor duurzame energieopwekking met zonnepanelen. Met dit project laten we zien dat zon, zee en land op de juiste manier samenkomen.”

Maarten Barthel, Business Manager Energy & Solar van Groningen Seaports: “Dit project laat zien hoe dubbel ruimtegebruik overal toegepast kan worden. Daarnaast past het zonnepark in de visie van Groningen Seaports om via lokaal opgewekte duurzame energie de vestigingsfactoren voor bedrijven te verbeteren.”

De energie die door het zonnepark wordt opgewekt zal de komende 15 jaar worden afgenomen door Vattenfall en is vooral bedoeld voor bedrijven die in de directe omgeving van de haven zijn gevestigd.


Vraagbaak corona-gerelateerde technische vragen gebouwinstallaties →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: