Overige

Einde TF-signaal

Netbeheerders beëindigen per 1 juli 2021 het toonfrequent-signaal, ook wel bekend als TF-signaal. Dat betekent dat de diverse apparaten en installaties die op dat moment nog gebruik maken van het signaal om te schakelen, niet meer zullen functioneren. Dat zijn bijvoorbeeld elektriciteitsmeters die omschakelen tussen hoog- en laagtarief, elektrische boilers voor de nachtschakeling, portiekverlichting in flats en openbare verlichting.

Foto Shutterstock, L.A. Hazelet

 

De TF techniek waarmee dit signaal wordt doorgegeven, is verouderd en op veel plekken aan vervanging toe. De komst van de slimme meter maakt tariefschakeling via het TF-signaal bovendien overbodig: een van de functionaliteiten van de slimme meter is dat hij kan omgaan met flexibele stroomtarieven. De netbeheerders zetten daarom het TF-signaal voor tariefschakeling op 1 juli 2021 uit. Installateurs met klanten hebben die de TF-schakeling nog gebruiken, hebben nog voldoende tijd om een alternatief te realiseren.

Klanten die op 1 juli 2021 geen slimme meter hebben, kunnen vanaf dat moment geen gebruik meer maken van de dubbeltarief-mogelijkheid. Bij het aanbieden van de slimme meter hebben de netbeheerders klanten erop gewezen dat de traditionele meter in de toekomst overschakelt op enkeltarief. En dat als klanten van de dubbeltarief-mogelijkheid gebruik willen blijven maken, zij een slimme meter kunnen laten installeren.


Nieuwe Draka productielijn →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: