Industriële componenten

Hafonorm: veelzijdig assortiment groepenkasten

Bestaat er zoiets als een ideale groepenkast? ABB heeft een serie groepenkasten die zo uitgebreid en veelzijdig is, dat er voor woningbouw en kleine utiliteit altijd de juiste kast in gevonden kan worden. We hebben het over het Hafonorm-assortiment.

Het Hafonorm-programma biedt een duidelijk en gebruiksvriendelijk antwoord op de verdelersbehoefte van vandaag én morgen. In dit artikel komen de mogelijkheden van dit programma en de groepenkastconfigurator aan bod.

ABB-groepenkasten zijn ontworpen om de installatie snel en gemakkelijk te maken. Daarbij is dankbaar gebruikgemaakt van meer dan een eeuw ervaring in ontwikkeling en toetsing aan de wensen en eisen van installateurs. Zo wordt het voorbedrade Busboard® toegepast en is er een klikbare en schroefloze installatie van componenten, de optie voor stekerbaar op alle Hafonorm-groepenkasten en zelfs een slimme verpakking die het installatieproces naadloos volgt.

Diefstalpreventie en voorraadbeperking

Binnen het Hafonorm-programma maakt ABB voor veelgevraagde groepenkasten een gescheiden levering mogelijk. Dat biedt twee grote voordelen: de voorraad wordt beperkt en het voorkomt diefstal op de bouwplaats. In de eerste levering worden de basis, de onderbak en het invoerstuk geleverd en in de tweede levering het technische binnenwerk en het deksel.

Busboard®

Hafonorm-groepenkasten beschikken over het unieke Busboard®-systeem. Dankzij het voorbedrade Busboard® en componenten met steekcontacten, zijn automaten en de beltransformator eenvoudig bij te klikken. Dit maakt de initiële installatie én uitbreiding in de toekomst razendsnel, veilig en eenvoudig.

Over uitbreiding gesproken: ABB biedt met uitbreidingskasten de mogelijkheid om een installatie gemakkelijk uit te breiden zonder grote ingrepen te hoeven doen. Ze worden eenvoudig naast de bestaande groepenkast met hoofdschakelaar geplaatst en zo kunnen er snel en efficiënt extra groepen gecreëerd worden. Ook zijn er uitbreidingskasten verkrijgbaar voor andere locaties in de woning, zoals keukenverdelers en onderverdelers voor bijvoorbeeld een PV-installatie bij renovatie.

Hafonorm Configurator

Groepenkasten kunnen op een eenvoudige manier worden samengesteld met behulp van de Hafonorm Configurator, compleet geleverd of een voorraadkast die u zelf op maat kunt maken met losse componenten. De standaardconfiguraties zijn sowieso allemaal voorzien van KEMA-keur en de eigen configuraties kunnen met behulp van de configurator getoetst worden aan de geldende normen.

Veilige oplossingen voor PV, EV en WP

We gebruiken steeds meer en steeds langduriger elektrische apparatuur in onze leefomgeving, zoals zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Dit brengt nieuwe eisen aan energieverdelers met zich mee. Belangrijk risico bij het aansluiten van zonnepanelen (PV), de warmtepomp (WP) en een laadsysteem voor de elektrische auto (EV) is de gelijktijdigheid, oftewel de langdurige en gelijktijdige belasting door grote(re) energiestromen. Het is nog niet gebruikelijk dat er door de groepenkast langdurig stromen lopen die (bijna) gelijk zijn aan de maximale stroomwaarde van de beveiligingscomponenten.

De nieuwe wereld vraagt om aanpassing van de huidige ontwerpregels van de verdelers en de daarbij behorende voorschriften. Om groepen voor PV, EV en WP veilig, verantwoord en energie-efficiënt te houden, moeten groepenkasten beschikken over voorzieningen die overbelasting, en daarmee de kans op brand, voorkomen. ABB voorziet in toekomstbestendige groepenkasten die geschikt zijn voor belasting van PV, EV en WP.

Voor meer info over ABB-groepenkasten klik hier

Meer artikelen van ABB b.v. Low Voltage Products :

Energie-efficiëntie met ABB instructievideo’s


Steeds meer bedrijven zijn bezig met energie-efficiëntie. Met de M4M netwerkanalysers en het energiemanagementsysteem System pro M compact® InSite biedt ABB belangrijke bouwstenen voor energiebeheer. Hiervan zijn nu instructievideo’s beschikbaar die het werk van installateurs en paneelbouwers ondersteunen.

Voldoet uw noodverlichtingsplan aan alle eisen?


VanLien/ABB Noodverlichting wijst de weg. Een goed noodverlichtingsplan begint bij een goede projectie. Dat is de basis. Maar hoe weet u nu of u voldoet aan alle wetten, besluiten en normeringen?

ABB levert frequentieomvormers aan ProRail


ABB gaat de bestaande statische frequentieomvormers van spoorwegbeheerder ProRail vervangen door 300 toekomstbestendige UPS-systemen. Deze zijn ontwikkeld om een hogere efficiëntie te realiseren evenals lagere kosten, milieu-impact en total cost of ownership. Tevens moeten de frequentieomvormers leiden tot verminderde downtime. De levering van de UPS zal gefaseerd plaatsvinden vanaf eind 2022/begi

Hafonorm: veelzijdig assortiment groepenkasten


Bestaat er zoiets als een ideale groepenkast? ABB heeft een serie groepenkasten die zo uitgebreid en veelzijdig is, dat er voor woningbouw en kleine utiliteit altijd de juiste kast in gevonden kan worden. We hebben het over het Hafonorm-assortiment.

Elektrotechnische producten en oplossingen


ABB’s Electrification Business Area is wereldwijd koploper in de ontwikkeling van elektrotechnische producten en oplossingen, en is met ruim 200 productielocaties actief in zo’n 100 landen. Onze meer dan 50.000 medewerkers zetten zich dagelijks in om de manier waarop mensen wonen, werken, leven en met elkaar in verbinding staan, te veranderen met veilige, slimme en duurzame electrification-oplossi

Naadloze integratie van E- en W-installaties


De Cylon HVAC Smart Building Solutions van ABB omvatten merkonafhankelijke oplossingen waarmee E- en W-installaties in gebouwen zijn te integreren.

Naadloze integratie van E- en W-installaties


De Cylon HVAC Smart Building Solutions van ABB omvatten merkonafhankelijke oplossingen waarmee E- en W-installaties in gebouwen zijn te integreren.

Verdelers en behuizingen voor buitenopstellingen


De MISTRAL65-range verdelers van ABB zijn uitgebreid met de supersterke MISTRAL65H serie, die uitvoerig is getest in zware omstandigheden en bestand is tegen zout, stof en uv-stralen.

Brandwerende centraaldoos


In aanvulling op de CHP60 centraaldoos voor holle plafonds introduceert ABB een brandwerende uitvoering van de centraaldoos. Deze CHP60 BW biedt een professionele oplossing om plafonds met houten rachelwerk of metal stud profielen in woningbouw- en utiliteitsprojecten aan de brandwerende eisen te laten voldoen. Voor de doos is een insert, type CD/RVK ILD , leverbaar waarmee de ruimte onder het pla

Bewoners Hoog Dalem starten een lokale energiemarkt


Op een zonovergoten dag groeten de buren in de wijk Hoog Dalem elkaar extra hartelijk, want dan wordt er veel energie opgewekt én door de wijkbewoners gebruikt. En dat stemt hen vrolijk! Sinds kort is een aantal (momenteel 15) huizen in de wijk ingericht met slimme apparatuur die actief stuurt op de zelfopgewekte energie en het energieverbruik. Door energie onderling uit te wisselen probeert men m

Centraaldoos voor holle plafonds


De nieuwe centraaldoos CHP60 van ABB leent zich voor toepassing in plafonds met houten rachelwerk of metal stud profielen in woningbouw- en utiliteitsprojecten, is vervaardigd van kunststof en is standaard halogeenvrij. Met zijn afneembare deksel is de centraaldoos bij uitstek geschikt voor de steeds populairder wordende prefab-installaties die stekerbaar worden uitgevoerd. Daarnaast leent de nieu

‘Push-in’-kabelwartel


Met de nieuwste kabelwartel Quick-Connect is een corrosiebestendige kabelwartel van nylon uit één stuk, geschikt voor niet-gewapende en draagbare kabelsoorten en kabels voor kabelgoten.

Noodverlichting in 24 Volt


De Evago-serie noodverlichting van VanLien is aangevuld met 24 Volt-armaturen. Er zijn varianten voor inbouw en opbouw en in zowel een vierkant als rond design.

Meterkastaansluitdoos voor gietbouw


De nieuwe meterkastaansluitdoos PMK80 van ABB maakt stekerbaar installeren in tunnel- en gietbouwprojecten mogelijk. In de PMK80-doos kunnen drie GST18 chassisdelen worden geplaatst (1 x 3-polig en 2 x 3-, 4- of 5-polig). In combinatie met voorbedrade flexibele buis kunnen deze al vóór het gieten van het beton worden aangesloten.

Vermogensschakelaars voor optimaal energie beheer


ABB heeft het programma gesloten vermogensschakelaars uitgebreid met de nieuwe Tmax XT die hogere prestaties en beveiliging combineert met meting en connectiviteit.

Energieslimme UPS


Met een efficiëntie van 97,6 procent biedt de nieuwe UPS (Uninterruptible Power Supply) DPA 250 S4 van ABB maar liefst 30 procent minder vermogensverlies.

Veelzijdige vluchtrouteverlichting


Het nieuwste led-verlichtingssysteem Lutia van ABB VanLien, is een robuuste lijn die is getest voor het leveren van prestaties in buitenomstandigheden.

Digitalisering in de industriële sector


Nu steeds meer aspecten van energie, industrie en infrastructuur worden verbonden, is digitalisering in de industriële sector essentieel om competitief te blijven. Het is tijd voor transformatie. Maar hoe dan? ABB deelt deze maand haar kennis tijdens de ABB Ability Tour.

Robuuste behuizing als explosie-bestendige vluchtrouteverlichting


De XION is een robuust armatuur die tegelijkertijd dient als vluchtrouteverlichting en -aanduiding.

28 miljardste Ty-Rap geproduceerd


In 1958 werd de kabelbinder uitgevonden om kabels in vliegtuigen te bundelen. Sindsdien zijn de binders zo ver als Mars gevlogen. Ze zijn niet allemaal geteld, maar dat ABB in 2018 haar 28 miljardste Ty-Rap kabelbinder zal produceren, is redelijk zeker.

hoofdafbeelding

Brandwerende lucht- en geluiddichte uitvoering dubbele hollewanddoos


Met nieuwe uitvoeringen van de dubbele hollewanddoos HW252-F speelt ABB actief in op de toenemende vraag naar brandwerende en lucht- en geluiddichte oplossingen voor de bouw. De nieuwe uitvoeringen bieden net als de standaard dubbele hollewanddozen veel installatiegemak en -snelheid.

hoofdafbeelding

Automatische omschakelaar voor Critical Power toepassingen


Met TruONE introduceert ABB een automatische omschakelaar met connectiviteits- en monitoringfuncties voor Critical Power toepassingen. Door alles onder te brengen in één module, inclusief een geïntegreerde controller met afneembaar gebruikersinterface (HMI) zorgt TruONE ervoor dat het installeren van automatische omschakelaars sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder verloopt.


Norm over rookmelders voor woonfuncties herzien →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: