Gebouwautomatisering

KNX-domotica voor energiebesparing, eenvoudige bediening en veiligheid

Audi Showroom Wittebrug in Den Haag

Met domotica kunnen we dankzij KNX verschillende technieken aan elkaar koppelen en deze met elkaar laten samenwerken, waardoor er meer comfort en veiligheid ontstaat. Bovendien kun je met domotica energie besparen. Al deze aspecten komen aan bod in de nieuwe Audi Showroom Wittebrug in Den Haag, een project dat in de zomer van 2021 werd opgeleverd door Villa Elektra in Leerdam.

Tekst: Ton Brands
Foto’s: Villa Elektra

 

De Audi Showroom Wittebrug in Den Haag is door KNX systeemintegrator Villa Elektra voorzien van KNX-domotica.

 

Audi Showroom Wittebrug is in 1939 opgericht en vernoemd naar de nabij gelegen verbinding, die in de volksmond ‘witte brug’ heet. Het Audi Flagshipstore in Den Haag mag gezien worden. Van de buitenbekleding tot aan de welvingen en krommingen in de muren, die doen denken aan de bochten op een race circuit en ook om die reden zijn toegepast in de architectuur. Wie het gebouw binnenloopt, valt meteen de open en uitnodigende ruimte op. Directeur-eigenaar Martin van Barneveld van Villa Elektra is uiteraard blij met het project, waarvoor zijn bedrijf de KNX-domotica mocht leveren en programmeren. “Domotica houdt in dat verschillende losse technieken met elkaar gaan samenwerken en elkaar gaan versterken . In dit project in Den Haag kun je onder meer denken aan de aansturing van de verlichting door middel van KNX DALI gateways, een koppeling met het alarmsysteem, aansturing van de zonwering en het KNX-weerstation. Maar ook aansturing van het muzieksysteem, een integratie van storingsmeldingen met het klimaatsysteem en aansturing van de toegangspoorten”, vertelt Van Barneveld, die aanvult dat KNX-schakelaars, een touchscreen bediening, iPad bediening en KNX-aanwezigheidsmelders eveneens tot de zaken behoren die Villa Elektra mocht leveren en programmeren.

Met domotica worden alle technieken in een pand aan elkaar gekoppeld, denk aan alarm, verlichting,
verwarming, koeling, screens en muziek. Ook individueel bedienen van functies is mogelijk.

 

Met de KNX-domotica-integratie is alles eenvoudig
te bedienen, waaronder de aansturing
van de verlichting door middel van
KNX DALI gateways.

Naadloze samenwerking

“De KNX-domotica zorgt voor energiebesparing, comfort, gemak, design en veiligheid”, aldus Van Barneveld, wiens bedrijf in 2015 werd opgericht en sindsdien talrijke projecten op domotica-gebied mocht uitvoeren, variërend van kleine appartementen, tot luxueuze villa’s en grote bedrijfsgebouwen. Om klanten te kunnen laten ervaren wat een slimme woning in de praktijk betekent, heeft Villa Elektra een KNX-demowoning.

Terug naar de Audi-showroom in Den Haag. Hiervoor zijn verschillende KNX-producten gebruikt van de merken Gira, Theben, Zennio en Somfy. “Dat is het mooie van KNX-systemen: je kunt meer dan vijfhonderd merken door elkaar gebruiken en die merken naadloos laten samenwerken.” Van Barneveld geeft enkele voorbeelden waaruit de ‘samenwerking’ tussen de domotica-technieken blijkt. “Zodra een medewerker arriveert en het alarm uitschakelt, wordt er een scène geactiveerd. ’s Ochtends bijvoorbeeld gaat de verlichting aan en begint de muziek te spelen. Wanneer er een avond- of nachtlevering is, hoeft natuurlijk niet de hele showroomverlichting aan en wordt dit beperkt tot de locatie waar de levering plaatsvindt. Bij het verlaten van het pand wordt de muziek uitgeschakeld en gaat alle verlichting uit, dit zorgt voor een stuk gemak en ook voor energiebesparing.”

Een ander voorbeeld is het KNX weerstation dat de screens aanstuurt, zodat bij felle zon de screens automatisch naar beneden gaan, waardoor onnodige warmte wordt buitengehouden. Het weerstation zorgt bovendien voor een windbeveiliging van de screens. Mensen kunnen de verschillende functies ook individueel bedienen, maar niet als het weerstation een ‘weeralarm’ signaleert. Van Barneveld: “Bij harde wind bijvoorbeeld gaan de screens automatisch naar boven en worden dan vastgezet.”

 

Indrukwekkend

Volgens de Villa Elektra-directeur was de programmering van de Audi-showroom niet gecompliceerder dan een woning. “Woningen zijn soms uitdagender dan grote gebouwen, omdat je in een woning meer specifieke onderdelen hebt: veel verschillende typen lampen, haarden, sauna- en welness-integraties, multiroom audio en visueel, intercom en klimaatintegraties . Een bedrijfsgebouw heeft vaak meer structuur. We hebben in Audishowroom Wittebrug dan wel allerlei domotica-onderdelen gekoppeld, maar dat is minder gecompliceerd dan het misschien klinkt.” Dat neemt niet weg dat Van Barneveld trots is op het eindresultaat. “De showroomverlichting bijvoorbeeld is indrukwekkend, waardoor de Audimodellen prachtig tot hun recht komen. Naast de reguliere verlichting is er een speciale verlichting met 300 LED-strips boven een spanplafond. Deze LED’s creëren via een Dali-aansturing het effect van buitenlicht. Op die manier kunnen speciale modellen op een speciale manier worden uitgelicht.” Dat geldt bijvoorbeeld voor de Audi Sportmodellen. Wittebrug is een officiële Audi Sport dealer.

De showroomverlichting mag dan indrukwekkend zijn, deze blijft niet onnodig branden. Bij het verlaten van het pand schakelt de verlichting, maar ook de muziek automatisch uit. Ook op het gebied van veiligheid zijn de nodige koppelingen gemaakt. “Hierover kunnen we uiteraard niet uitweiden, maar er zijn nadrukkelijk functies ingesteld om de veiligheid te verbeteren”, aldus Van Barneveld.

Energiebesparing als aandrijver

De domotica-specialist constateert dat gebouwautomatisering steeds meer doorzet. “Wij werken in opdracht van elektriciens, architecten, fabrikanten, particulieren, gebouw- en woningeigenaren. Zowel voor grote als kleine projecten wordt gebouwautomatisering steeds meer toegepast. Energiebesparing is een belangrijke aandrijver: denk aan het koppelen van technieken op het gebied van energiemetingen, zonnepanelen en laadpalen. Maar zeker ook comfort en veiligheid, zoals een mooie multiroom audio- en tv-aansturing, welness-integratie en alarmintegratie.”

Waar andere installatiebedrijven soms last hebben van lange levertijden, speelt dit probleem voor Villa Elektra minder. Het team van ervaren KNX-programmeurs kan de werkzaamheden op het moment goed aan. “Het is druk, de agenda zit voor langere tijd vol, maar we kunnen aan alle aanvragen voldoen. We merken wel dat het langer duurt voor sommige producten kunnen worden geleverd, maar dan komt opnieuw het voordeel van KNX naar voren: je hebt met KNX domotica keus uit meer dan vijfhonderd merken. Stel dat een merk dim-actoren te maken heeft met een leveringsvertraging, dan zijn er met KNX-domotica voldoende kwalitatief gelijkwaardige alternatieven om een oplossing te realiseren. En met KNX kunnen verschillende merken door elkaar heen gebuikt worden.”

Het verbruik van elektriciteit, gas, en water kan worden gemeten en in de domotica-visualisatie worden weergegeven.

 

 

KNX

KNX is een wereldwijde standaard voor gebouwautomatisering. KNX beschikt over 28 jaar ervaring in de gebouwautomatisering. Het is een toekomstbestendige technologie, waarbij meer dan vijfhonderd KNX-fabrikanten wereldwijd ruim achtduizend KNX-gecertificeerde producten aanbieden voor verschillende toepassingsgebieden. De standaard biedt veel voordelen: eindeloze flexibiliteit en personalisering, een betrouwbaar en veilig systeem, tijdbesparende en gemakkelijke installatie, een geïntegreerde en toekomstbestendige oplossing, niet gekoppeld aan het voortbestaan van een specifieke fabrikant en niet afhankelijk van een specifieke fabrikant.

 


Miniatuurbenaderingsschakelaars →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: