Duurzame energie

Rijksoverheid investeert in laadpalen voor elektrisch vervoer

De rijksoverheid schakelt grootschalig over op elektrisch vervoer. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er veel laadpunten nodig bij rijksgebouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft hiervoor een eerste, nieuw contract voor de plaatsing van maar liefst 2.000 laadpunten gesloten. Staatssecretaris Knops (BZK) tekende hiervoor op 16 januari een overeenkomst met de bedrijven die de laadpunten zullen plaatsen, Unica en Engie.

Bron: ANWB

 

Het Rijk bezit een van de grootste wagenparken van Nederland. In 2020 moet 20 procent van dit wagenpark elektrisch zijn. Vanaf 2028 worden er zelfs geen auto’s meer aangeschaft die rijden op diesel of benzine en zet de rijksoverheid in op een volledig emissieloos wagenpark. Met vele duizenden personenauto’s en bijzondere voertuigen voor bijvoorbeeld calamiteiten is verduurzaming van de vloot een enorme opgave.

Aanbesteding

Cruciaal is dat elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen bij rijksgebouwen. In 2018 startte de Rijksoverheid hiervoor een aanbesteding. Eind december 2018 is het aanbestedingsproces afgerond. Installatiebedrijf Unica en energiebedrijf Engie zullen de eerste 2.000 laadpunten installeren. 700 ervan worden al in de eerste helft van 2019 geplaatst.

Sleutelfunctie

Nederland staat wereldwijd op de vierde plek wat betreft elektrisch vervoer. De komende jaren neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe, ook bij de overheid. Deze transitie vraagt om voldoende laadpunten op strategische locaties. Het Rijk zal dan ook een groot deel van haar laadpunten aan het vastgoed koppelen. Om de energievraag van deze volledig elektrische auto’s aan te kunnen, worden verschillende slimme technieken ingezet, zoals local load balancing en smart queing. Hierdoor wordt de energievraag en aanbod tussen de verschillende auto’s optimaal afgestemd. Tevens wordt ingezet op het monitoren van deze laadpunten om de bezettingsgraad te beoordelen en de energievraag te analyseren.

Goede voorbeeld

“De plaatsing van de eerste 2.000 laadpalen zijn een belangrijke stap,” stelt staatssecretaris Raymond Knops. “Het gaat niet alleen om de transitie naar elektrisch rijden, maar ook om innovatie en kennisontwikkeling. Dat bereiken we met deze overeenkomst. Zo kan de overheid het goede voorbeeld geven.”

Meer artikelen van Rijksoverheid :

Rijksoverheid investeert in laadpalen voor elektrisch vervoer


De rijksoverheid schakelt grootschalig over op elektrisch vervoer. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er veel laadpunten nodig bij rijksgebouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft hiervoor een eerste, nieuw contract voor de plaatsing van maar liefst 2.000 laadpunten gesloten. Staatssecretaris Knops (BZK) tekende hiervoor op 16 januari een overeenkomst met de bedrijven die de laadpunten zullen plaats


Compacte RFID-reader voor ruimtebesparend gebruik →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager