Overige

Twee Nederlandse Medals of Excellence

Nederlandse leerlingmonteurs scoren uitzonderlijk hoog op internationaal podium

Maar liefst twee Nederlandse jongeren hebben onlangs prestigieuze prijzen in de wacht gesleept voor excellent vakmanschap binnen hun beroepsgroep. Sander Damsma (Meppel) en Jasper Olthuis ('t Harde), leerlingen van het opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland hebben zich op het 45e internationale WorldSkills toernooi in het Russische Kazan weten te plaatsen bij de best presterende vaklieden in hun respectievelijke beroepsgroepen. Olthuis scoort bovendien het hoogst van alle Nederlandse deelnemers aan de WorldSkills Competition 2019.

Voor Nederland zijn in totaal 30 deelnemers in actie gekomen uit verschillende beroepsgroepen. Daaronder ook de twee Nederlandse kampioenen Jasper Olthuis (Elektrotechnicus gebouwen) en Sander Damsma (Sanitair- en verwarmingstechnicus). Beiden zijn leerlingen van het opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland waar ze hun praktijkopleiding volgen en het Deltion College dat het theoretische curriculum verzorgt.

Excellent vakmanschap

Damsma heeft afgelopen week tijdens binnen de beroepsgroep ‘sanitair en verwarming’ een Medal of Excellence in de wacht gesleept. Hij wist zich als 15e op de internationale scorelijst te plaatsen. De medaille wordt uitgereikt aan deelnemers die 700 punten of meer scoren. Olthuis wist zich binnen de beroepsgroep ‘elektrische installaties’ zelfs op een 9e plaats te plaatsen. Hij scoorde 731 punten. De hoogst genoteerde score in deze competitie is 770 punten en leverde de Chinese Xingxing Xiao een gouden plak op. Naast de Medal of Excellence heeft Olthuis ook de prijs ‘Best of Nation’, de best scorende Nederlander, op zijn naam weten te zetten.

Damsma en Olthuis zijn uitblinkers binnen hun respectievelijke vakgebieden. De jonge vaklieden wisten in maart beiden al het Nederlands kampioenschap binnen hun vakgebied op hun naam te zetten. Daarmee hebben ze zich gekwalificeerd voor deelname aan het 45e WorldSkills toernooi dat van donderdag 22 augustus tot en met dinsdag 27 augustus is gehouden. Damsma reisde in juli al af naar Rusland om zich ter plekke voor te bereiden op de WorldSkills.

Internationaal deelnemersveld

Tijdens het tweejaarlijkse, internationale WorldSkills toernooi nemen de beste deelnemers uit nationale toernooien in ruim 60 verschillende landen het tegen elkaar op in een strijd om punten. Op het internationale WorldSkills toernooi worden competities gehouden in 56 vaardigheden uit een breed scala aan beroepen, variërend van elektronica en ICT tot plaatwerk, bloemisterij, hospitality en het kappersvak.

“Dat maar liefst twee van onze leerlingen met een Medal of excellence terug keren, is bij ons reden om de vlag uit te hangen”, vindt Erik Nijhof, directeur IW Noord, Oost en Flevoland. “We kunnen, zonder enig understatement, stellen dat Sander en Jasper allebei een wereldprestatie hebben geleverd. Dat twee van onze kandidaten op zo’n hoog niveau zo goed scoren, vervult ons met trots. De concurrentie is zwaar en de druk op de deelnemers tijdens de WorldSkills is enorm. Om in zo’n excellent deelnemersveld een Medal of Excellence te pakken, is een topprestatie die ook afstraalt op de opleiders, bij IW Nederland. Die verdienen absoluut ook een eervolle vermelding. Deze resultaten op het WorldSkills toernooi laten bovendien zien dat de vakgebieden installatietechniek en elektrotechniek jongeren niet alleen veel toekomst bieden in ons land, maar ook dat we in Nederland op hoog niveau opleiden voor deze beroepen.”

WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Meer artikelen van IW Nederland :

Zoeken naar nieuwe studenten voor techniekonderwijs met baangarantie


Opleidingsbedrijf IW Nederland zet extra in op de werving van studenten voor installatietechniek en elektrotechniek. “De vraag naar leerlingen zal komende maanden mogelijk afnemen maar de vraag naar vakbekwame installatie- en elektromonteurs neemt na de crisis alleen maar toe“ zegt Ronald Olij, voorzitter van IW Nederland en directeur van IW Noord-Holland. “We zetten daarom alles op alles om veel

Twee Nederlandse Medals of Excellence


Maar liefst twee Nederlandse jongeren hebben onlangs prestigieuze prijzen in de wacht gesleept voor excellent vakmanschap binnen hun beroepsgroep. Sander Damsma (Meppel) en Jasper Olthuis ('t Harde), leerlingen van het opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland hebben zich op het 45e internationale WorldSkills toernooi in het Russische Kazan weten te plaatsen bij de best presterende vaklieden i


Snelaansluitsysteem voor kabels →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: