Overige

Vakcentrum Binnenklimaattechniek leidt ventilatiespecialisten op

Vakcentrum Binnenklimaattechniek opende op donderdag 24 september de deuren in Amersfoort. Aankomende en ervaren ventilatiemonteurs krijgen hier praktijkgericht onderwijs over een gezond binnenklimaat in gebouwen en huizen.

 

De drie samenwerkende partijen, Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA), IW Nederland en ROVC, hebben de ambitie dat alle ventilatiemonteurs in Nederland deze opleiding binnen 5 jaar gevolgd hebben. Deze ambitie wordt ondersteund door Techniek Nederland.


In huizen en gebouwen die steeds beter geïsoleerd worden, is goede ventilatie een must. Het installeren, inregelen, onderhouden en vervangen van ventilatiesystemen is vakwerk dat een goed geschoolde specialist moet uitvoeren. Het nieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek leidt deze mensen op. Theoretische kennis wordt – in samenwerking met het bedrijfsleven – direct gekoppeld aan werkzaamheden uit de praktijk. Zo leren de cursisten werken met systemen en componenten die lidbedrijven van de VLA beschikbaar stellen.


Er is dringend behoefte aan nieuwe monteurs. Daarnaast moet er ook meer aandacht komen voor het bijscholen van ervaren monteurs. De praktijkgerichte opleiding bij het Vakcentrum Binnenklimaattechniek voorziet in beide behoeftes. Na de opening in Amersfoort is het de bedoeling dat in meer plaatsen in Nederland vakcentra openen.

De deelnemers ontvangen na het afronden van de verschillende leermodules een certificaat waarmee zij zich erkend ventilatiemonteur mogen noemen. De opleiding biedt naast training in algemene ventilatiewerkzaamheden ook mogelijkheden tot specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van storingen verhelpen of het beheer van apparaten.

De Focusgroep Ventilatiekeur van de VLA nam het initiatief voor deze opleiding. Deze groep bestaat uit erkende ventilatiespecialisten die samen het Ventilatiekeur hebben ontwikkeld, een onderhoudsnorm voor ventilatiesystemen in woningen.


www.vakcentrumbinnenklimaattechniek.nl


Koningin Máxima en Mariëtte Hamer in Rotterdam →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: