Duurzame energie

Voorkom brandgevaar door een onveilige aansluiting van zonnepanelen

ABB

De vraag naar zonnepanelen groeit fors. Dat biedt kansen, maar brengt tegelijkertijd bedreigingen met zich mee. Zo neemt het aantal onveilige aansluitingen op de meterkast toe. ABB laat zien hoe dat te voorkomen.

Met de toename van het aantal zonnepanelen neemt ook het aantal onveilige aansluitingen toe. We zijn immers niet gewend dat er langdurig stromen lopen die (bijna) gelijk zijn aan de maximale stroomwaarde van de beveiligingscomponenten. Bovendien kunnen consumenten door de parallelle invoeding van netstroom en zonnepanelen onbewust de maximale stroomsterkten overschrijden en hun installatiekast overbelasten. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien, waaronder brand.\

Parallelle invoeding van een PV- installatie

De stroom die een verdeelinrichting mag voeren, wordt bepaald door de fabrikant. Bij ABB-producten is deze waarde terug te vinden op het capaciteitsmerk dat zich op of in de kast bevindt. In de meeste gevallen is dit: 1 x 40 A of 3 x 25 A, en de totale stroom die door de verdeler loopt mag dan ook niet hoger dan die betreffende waarde liggen.

Daarnaast is het zo dat de optelsom van alle stroomwaardes van de afgaande groepen veel hoger ligt dan de maximale stroom van de voorliggende hoofd- of aardlekschakelaar. Het plaatsen van vier 16A-automaten achter een 40A-aardlekschakelaar is toegestaan. Dat geldt ook voor 8 groepen verdeeld over 2 aardlekschakelaars achter een hoofdschakelaar van 40 A. Hier zou theoretisch dan ook 128 A doorheen kunnen lopen.

Onbewust van gelijktijdigheidsregels

Consumenten zijn zich over het algemeen niet bewust zijn van de gelijktijdigheidsregels. Neem bijvoorbeeld een mooie voorjaarsavond met vrienden. De elektrische barbecue staat aan, op het fornuis staat nog een heerlijk potje te pruttelen, de oven is gevuld en de terrasverwarmers zorgen voor extra warmte. Dat alles kan ertoe bijdragen dat de gebruikelijke gelijktijdigheidsregels niet opgaan, zodat uiteindelijk de hoofdbeveiliging van de netbeheerder aangesproken wordt. Geen probleem zonder een PV-installatie. Wordt er echter extra PV-vermogen toegevoegd, dan kunnen de aardlekschakelaars een te hoge stroom te verwerken krijgen en is de beveiliging van de netbeheerder niet meer toereikend.

Gratis kennisdocument

Het is dan ook belangrijk dat bewoners hiertegen beschermd worden. Bijvoorbeeld door de installatiekast uit te leggen voor de maximale stroom die intern kan gaan lopen, ongeacht waar deze stroom vandaan komt. Hoe dat precies in z’n werk gaat en waar u op moet letten? U leest het op de website. Hier vindt u ook mogelijke oplossingen voor het veilig aansluiten van een PV-installatie in woningen en een gratis download voor het kennisdocument ‘Voorkom problemen bij het aansluiten van PV-panelen’.

 

 

Meer artikelen van ABB b.v. :

Kent u ze al?


ABB’s kabel- en lasdozenassortiment is vanaf nu verkrijgbaar in gerecycled materiaal; plastic dat wij allemaal gewoon in ons dagelijks leven inzamelen. Producten met dezelfde kwaliteit en eigenschappen als hun conventionele voorgangers, maar duurzamer geproduceerd. Zo besparen we 75% CO2. U helpt toch ook mee?

Busch-flexTronics – Intelligente bewegingsdetectie zonder te boren


Een simpele lichtschakelaar in bijvoorbeeld een hal of trappenhal transformeren tot een slimme bewegingsmelder? En dat zonder te boren of kabels te trekken? Het kan met Busch-flexTronics van Busch-Jaeger. Het geheim zit hem in de inbouwsokkel, want bij dit systeem bepaalt niet de sokkel, maar juist de vóórkant de functionaliteit. Perfect daarmee te combineren met de nieuwe Busch-Wächter® 180 flex-

Zekeringlastscheider InLine II


De InLine II zekeringlastscheider van ABB is sinds kort ook beschikbaar met de ITS2 monitoring-unit. Deze unit is eenvoudig te installeren en voorziet de gebruiker in cloud-connectiviteit met ABB Ability Energy and Asset Manager.

Vooral de 30’ers van ABB zijn wel héél flexibel


Installatiekast HAD3030 is ontworpen om gebruikers te voorzien van een goed en veilig product én om installateurs absolute flexibiliteit, installatiegemak en betrouwbaarheid te bieden. Het groepenkastsysteem bevat een groot aantal slimme features.

De nieuwe generatie dubbele wandcontactdozen van Busch-Jaeger


Busch-Jaeger komt met een compleet nieuwe serie dubbele wandcontactdozen die het werk van de installateur makkelijker maken. In het volledig nieuwe design komen installatiegemak, veiligheid en esthetica samen. De wandcontactdozen zijn platter dan voorheen, helemaal gerestyled en hebben aanzienlijk meer bedradingsruimte.

Kent u ze al? kabel- en lasdozen gemaakt van gerecycled kunststof?


ABB’s kabel- en lasdozenassortiment is vanaf nu verkrijgbaar in gerecycled materiaal; plastic dat wij allemaal gewoon in ons dagelijks leven inzamelen. Producten met dezelfde kwaliteit en eigenschappen als hun conventionele voorgangers, maar duurzamer geproduceerd. Zo besparen we 75% CO2. U helpt toch ook mee?

Voorkom brandgevaar door een onveilige aansluiting van zonnepanelen


De vraag naar zonnepanelen groeit fors. Dat biedt kansen, maar brengt tegelijkertijd bedreigingen met zich mee. Zo neemt het aantal onveilige aansluitingen op de meterkast toe. ABB laat zien hoe dat te voorkomen.

Draadloos beveiligingssysteem


Busch-Jaeger breidt haar intelligente huisautomatiseringssysteem uit met Busch-secure@home, een beveiligingssysteem dat beschermt tegen inbrekers en bronnen van gevaar zoals vuur en water.

hoofdafbeelding

Elektrische installatie met ComfortLine verdeelkasten


De vraag naar slimme en ‘connected’ building automation oplossingen neemt in rap tempo toe. De mogelijkheden op het gebied van communicatie- en media-apparaten in de thuis- en werkomgeving zijn legio, en woningen, commerciële gebouwen en industriële panden zijn steeds meer met elkaar verbonden. Hierdoor worden elektrische installaties ingewikkelder en bovendien moet de installatie klaar zijn voor

Netwerkanalyser met Bluetooth


De nieuwe M4M-serie van ABB omvat diverse netwerkanalysers met Bluetooth waarmee energie assets zijn te monitoren.

ABB brengt UPS-systeem voor desktop- en kleinschalige IT-toepassingen


De PowerValue 11LI serie biedt eersteklas beveiliging en automatische spanningscorrectie voor toepassingen met geringer stroomverbruik.

Nieuwe woningbouwverdeler ontwikkeld na feedback van klanten


ABB vervangt de populaire UK500-serie verdelers voor woningbouw en kleinzakelijke markt & utiliteit door de nieuwe en verbeterde UK600-serie.

Inbouwverdeler met twee keer zoveel bekabelingsruimte


De inbouwverdeler UK600 biedt ruimte voor een grote variëteit aan installaties waaronder media- en combibehuizingen. De verdeler biedt twee keer zoveel bekabelingscapaciteit als de UK500-serie. Groothandels besparen daarmee op hun voorraad- en opslagkosten terwijl installateurs en paneelbouwers tot 10 procent besparen op de montagetijd. De nieuwe serie biedt een ruime keuze aan deuren waardoor de


Meeste korting op kabels en bedrading →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: