Overige

Zorgen over wetsvoorstel

Techniek Nederland en Bouwend Nederland, vertegenwoordigers van zo’n tienduizend bouw- en installatiebedrijven, hebben grote zorgen over het concept van de Wet collectieve warmtevoorziening, oftewel ‘Warmtewet 2’, dat minister Wiebes op 22 juni ter consultatie heeft aangeboden.

Foto: Gerd Altmann

 

Dit wetsvoorstel geeft warmteleveranciers een monopoliepositie voor de lange termijn en ontzegt veel partijen de toegang tot de warmtemarkt. De wens van Techniek Nederland en Bouwend Nederland is juist om meer lokale initiatieven en kleinschalige systemen mogelijk te maken en concurrentie tussen partijen en oplossingen te versterken. Het voorstel staat de benodigde versnelling van de energietransitie en verdere innovatie in de weg, aldus de belangenorganisaties. Daarnaast heeft dit voorstel grote nadelige gevolgen voor de vitaliteit van de bouw- en  installatiebedrijven.

Aanbieder krijgt tientallen jaren alleenrecht

In de conceptwet wordt het voor gemeenten verplicht om één aanbieder per gebied aan te wijzen die voor tientallen jaren het alleenrecht krijgt om daar warmte te leveren. Consumenten verliezen hun keuzevrijheid voor een warmteleverancier. Daarnaast krijgen lokale initiatieven voor duurzame warmteoplossingen geen ruimte meer.


Ventilatiesysteem voldoet in veel gebouwen niet aan de eisen →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: