Circulair keteninitiatief voor groepenkasten

“We maken zo collectief impact op de verhoging van de veiligheid, vermindering van de belasting op het milieu en inzet van inclusief werk”, aldus de initiatiefnemers ABB, Attema, Eaton, Hager en Schneider Electronic met Circospin als ketenregisseur.
Veiligheid
Door de elektrificatie belandt er jaarlijks meer dan 1.000.000 kilo aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude en onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden: 30 procent van alle elektriciteitsongevallen bij woonhuizen ontstaan in de meterkast. Kortsluiting in de meterkast is brandoorzaak nummer twee. Circolektra stelt veiligheid centraal door oude groepenkasten in te zamelen en te hergebruiken als grondstoffen.
Het gaat om tienduizenden oude kasten per jaar. Waardevolle onderdelen en grondstoffen zetten de fabrikanten zo veel mogelijk in voor de productie van nieuwe groepenkasten. Deze remanufacturing gebeurt ook voor componenten zoals automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten. “Hoe meer we nu inzamelen, hoe sneller en efficiënter we het gebruik van nieuwe grondstoffen en de uitstoot van C02 kunnen reduceren. Lever je oude groepenkasten en verdelers daarom in of kies voor een eigen inzamelbak op locatie”, aldus woordvoerder Marco Pastoor (links op de foto, met naast hem Circospin-oprichter Franjo Stakovic).
Meer informatie is te vinden op www.circolektra.nl.