‘Dit is een ontdekkingsreis’
Blijvende rol voor installateurs binnen Buildings as a Grid-aanpak van Eaton
Auteur: dr. Henk-Jan Hoekjen. Foto’s: Eaton.
Eaton is een bekende naam. Het powermanagementbedrijf is wereldwijd actief met onder meer energie-efficiënte producten en diensten, die erop gericht zijn klanten te helpen om hun elektrische, hydraulische en mechanische energie op de meest betrouwbare, efficiënte, veilige en duurzame manier te beheren.
Recent ontwikkelde het bedrijf de zogenoemde ‘Buildings as a Grid’-aanpak. “Het komt er in deze aanpak op neer om van gebouwen lokale energiehubs te maken, zodat energie veel efficiënter kan worden ingezet”, legt Richard ter Horst uit in een Zoom-gesprek. “Door gebouwen in een lokaal micronetwerk te plaatsen en overtollige zelf opgewekte energie lokaal op te slaan, kun je deels los van bestaande energie, het energienet voorzien in de energiebehoefte van gebouwen, en het overbelaste energienetwerk ontlasten. In het ideale geval wek je de energie op waar de energie ook gebruikt wordt.” Door de markt hierbij te ondersteunen, helpt Eaton volgens Ter Horst bij het versnellen van de CO₂-reductie, het verhogen van de flexibiliteit en lagere energiekosten.
Pilots
In het kader van de ‘Buildings as a Grid’-aanpak biedt Eaton een uitgebreid portfolio aan hardware, software en services, dat het mogelijk maakt gebouwen te transformeren in energiehubs die maximaal voordeel halen uit lokale, hernieuwbare energieopwekking. Deze producten en diensten zijn in ons land zo hier en daar al toegepast. “We zijn bezig met een aantal interessante projecten”, vertelt Ter Horst. “We leveren de systemen – laadpalen, energie-opslagsystemen én energiemanagementsystemen – waarmee je goedkoop en efficiënt gebruik kunt maken van het energiepotentieel van het lokale energienet. Een bekend project waar we bij betrokken zijn geweest, is de Johan Cruijf ArenA. Daarnaast zijn we nu bezig met nog een aantal mooie pilots.”
Bij deze projecten speelt niet zelden ook de integratie van laadpalen voor elektrische voertuigen (EV) een belangrijke rol. Daarom behoeft het niet te bevreemden dat Eaton recent het Zwitserse Green Motion SA overnam. Dit bedrijf is een specialist op het gebied van ontwerp en productie van hardware en software voor EV-laadsystemen. De overname versterkt Eaton’s ‘Buildings as a Grid’-aanpak binnen de energietransitie en het laden van elektrische voertuigen (EV’s). Dit is belangrijk, aangezien de overstap naar elektrische voertuigen snel aan populariteit wint: de verkoop van EV’s in Europa nam met meer dan 140 procent toe in 2020, ondanks de Covid-19-pandemie. En het aantal EV’s wereldwijd zal naar verwachting stijgen van 8,5 miljoen in 2020 tot 116 miljoen in 2030.
Winst
Met het uitgebreide pakket aan producten en service is Eaton klaar om klanten te ondersteunen bij de energietransitie, beklemtoont Ter Horst. De combinatie van energieopslag en energiemanagementsoftware biedt volgens de Eaton-medewerker verschillende voordelen. “Deze kunnen worden toegevoegd zonder dure civieltechnische werkzaamheden, die vaak gepaard gaan met het upgraden van het energienet. Gebruikers hebben daarnaast de mogelijkheid om eigen opgewekte hernieuwbare energie tijdens daluren, zoals zonne-energie, op te slaan.” Opgeslagen goedkope energie kan worden gebruikt tijdens dure piekuren. Dit bespaart geld en komt volgens Eaton het milieu ten goede, omdat het de zogenaamde ‘peak shaving’ mogelijk maakt – lastenvermindering op het energienet om te voorkomen dat er wordt overgeschakeld op energie uit fossiele brandstoffen met een hoog CO₂-gehalte.
De energiemanagementsoftware kan volgens Ter Horst worden beschouwd als de ‘lijm’ binnen het hele systeem: van energiebronnen tot het EV-laden en de energielasten van gebouwen of energieopslag. “In het gebruik van de software zit de grote winst”, zegt hij. “Deze software helpt gebouweigenaren de energieprestaties van hun gebouwen te monitoren en hun elektrische installaties veilig te beheren op basis van financiële of zakelijke behoeften en duurzaamheidsdoelstellingen.”
Nieuw terrein
Dit alles roept de vraag op wat de ontwikkelingen betekenen voor elektrotechnisch installateurs. “De elektrotechnische sector heeft een belangrijke rol in dit hele verhaal”, benadrukt Ter Horst. “We zijn voortdurend in gesprek met alle stakeholders en de elektrotechnische installatiesector hoort daar zeker bij.” Maar wat de rol van de installateur in de toekomst precies gaat zijn, is nog niet helemaal zeker. “Voor wat betreft laadpalen is het wel duidelijk”, zegt de Eaton-medewerker. “Dit is voor veel elektrotechnische bedrijven al normaal; het nieuwe is er af. Maar voor het installeren van opslagssystemen geldt dit waarschijnlijk minder. Dit is een nieuw terrein, waarop de verantwoordelijkheden en taakverdeling nog ontwikkeld moet worden. In die zin is dit een ontdekkingsreis.” Ter Horst legt uit dat de AC- en DC-opslagsystemen door Eaton zelf worden geplaatst en aangesloten. “Maar natuurlijk blijft er een rol voor installateurs”, voegt hij er meteen aan toe. “Bijvoorbeeld voor de aansluiting op de energieverdeler, de dimensionering en de keuze voor de kabeldikte.”
Om met installateurs in gesprek te blijven over tal van ontwikkelingen die verband houden met (onder meer) de energietransitie en de gevolgen hiervan, organiseert Eaton zogenoemde ‘Lunch & Learn’-bijeenkomsten: korte kennissessies waarin het bedrijf met verschillende belanghebbenden spart over de nieuwste ontwikkelingen. “Tijdens zo’n bijeenkomst geef ik een presentatie over wat er zoal komt kijken bij het elektrificeren van een gebouw”, zegt Ter Horst. “Daarbij willen we vooral praten over allerlei praktische aspecten. Ook voor installateurs organiseren we zulke bijeenkomsten. Op die manier willen we samen met betrokkenen verder werken aan innovatie.”
‘Ideaal partnerschap’
Eaton nam onlangs het Zwitserse EV-laadbedrijf Green Motion over. Deze strategische transactie past helemaal binnen de Buildings as a Grid-aanpak van Eaton. Ardo Leijen, Accountmanager Buildings as a Grid bij Eaton, vertelt: “Onze Buildings as a Grid-aanpak helpt gebouweigenaren om lokale hernieuwbare energiebronnen te integreren en uitdagingen aan te gaan met betrekking tot de elektrificatie van transport en warmte. Bovendien stelt het gebouweigenaren in staat een belangrijke rol te spelen bij het vergemakkelijken en optimaliseren van de overgang naar een energiesysteem met veel hernieuwbare energiebronnen. De elektrificatie van transport en warmte zal steeds grotere eisen stellen aan de energienetwerken naarmate de energiebelasting stijgt.”
Francois Randin, founder & CEO van Green Motion, is eveneens content met de samenwerking: “Eaton en Green Motion vormen een ideaal partnerschap dat in staat is om de uitdagingen aan te gaan die de snelle invoering van EV met zich meebrengt. Green Motion beschikt over bewezen toonaangevende EV-laadpunten en besturingssoftware. Samen met Eaton kunnen gebouweigenaren er nu zeker van zijn dat ze de uitdaging die de invoering van elektrische voertuigen met zich meebrengt op een pragmatische en flexibele manier kunnen aangaan.”