Intercable Tools maakt beste buigtool voor kabel
TEKST: Gerrit Tenkink
FOTO’S: Uitgeverij Gelderland, Intercable Nederland en Enexis
“De energietransitie is in volle gang en dat betekent we meer kabel gaan leggen, maar dat de diameter van de kabel ook steeds groter wordt. En dus werken de monteurs ook met steeds stugger wordende kabels en worden zij geconfronteerd met een toenemende fysieke belasting. Het handmatig buigen van kabels gebeurde tot nu toe met spierkracht en vaak in ongemakkelijke werkruimtes, zoals sleuven en kelders. Het ontwikkelen van een buigtool voor kabel vergemakkelijkt het werk van de monteur aanzienlijk. Vandaar deze prijsvraag”, vertelt Mirjam Kop, directeur HSE Enexis Groep, aan het begin van de prijsuitreiking in Arnhem. “Exact een jaar geleden kregen we het signaal van diverse aannemers dat het handmatig buigen van de kabel een te zware belasting is. De mentaliteit is nog altijd eentje van ‘We fixen het wel’, maar eigenlijk is het niet normaal. Temeer omdat je weet dat in de toekomst de kabels alleen maar dikker worden en er meer gelegd moet worden. Maar waar haal je de kennis vandaan om een product te ontwikkelen dat het werk makkelijker en aangenamer maakt? Die kennis zit bij de markt; de aannemers, de installateurs en de bureaus die dit soort innovaties kunnen ontwikkelen. Vroeger waren we van mening dat de markt dit soort innovaties zelf moest aandragen, maar we zijn als netbeheerders van mening dat er hier ook een taak voor ons ligt. Vandaar deze prijsvraag.”
Drie oplossingen
Uit de zestien geïnteresseerde partijen volgden zes inzendingen, waaruit de jury uiteindelijk een drietal oplossingen selecteerde, te weten de buigtools van Ingenieursbureau Kieu, Hytorc Nederland en Intercable Tools. Zij presenteerden, na een ontwikkeltraject van circa zes maanden, hun innovatie aan een breed publiek van aannemers, netwerkbedrijven en installateurs. Het was Intercable dat met de eer ging strijken. De buigtool van Intercable heeft indruk bij de jury gemaakt door de mogelijkheid om in een aantal eenvoudige stappen een goede radius te maken. Tevens viel de directheid waarmee de druk op de kabel aangepast kan worden, ook tijdens het buigen, in de smaak. Het winnende ontwerp, dat voor diverse kabeltypes inzetbaar is, wordt binnenkort in productie genomen. Intercable won met deze buigtool alvast een mooie opdracht namens Enexis en Stedin. En ook diverse onderaannemers zijn geïnteresseerd in deze tool.
Eigenschappen
Tijdens de presentatie vertelt Intercable Nederland-directeur Reinier Kok waar zijn medewerkers in samenwerking met het Intercable-ontwikkelteam in Italië naar hebben gekeken. “Het moest in onze ogen een buigtool zijn die krachtig is, maar ook licht van gewicht, zodat deze makkelijk mee te nemen is. Ook de afmeting is van belang, omdat je hem ook moet kunnen gebruiken in bijvoorbeeld kleine kelderruimtes. Daarnaast moet de buigtool makkelijk in de bediening zijn en geschikt voor verschillende kabeldiameters, uiteraard zonder de kabel te beschadigen. En ook belangrijk: de trapezevormige schroefdraad is bestand tegen vuil, zoals zand en modder.”
Andere innovaties
Carolijn Schoofs, manager Netwerkinnovatie bij Enexis, laat weten dat dit initiatief naar meer smaakt. “We hebben bij deze innovatie gebruik gemaakt van de innovatiekracht van de markt. De goede samenwerking tussen netbeheerders, leveranciers en aannemers heeft hier vandaag geleid tot drie mooie ontwerpen. Bij toekomstige projecten kunnen dit soort innovaties ook komen van bijvoorbeeld start-ups of universiteiten. De hele energietransitie betekent een geweldige uitdaging, waarbij we willen kijken hoe we processen kunnen versnellen, vereenvoudigen, ergonomischer en veiliger kunnen maken. Dit is wat ons betreft het begin“, aldus Schoofs, die bij de vraag wat dan wellicht een volgende prijsvraag of innovatie is, naar haar collega Tjeerd Boersma kijkt. “Ik denk dat we tussen nu en een jaar een flinke stap verder zijn met een MS stekkerbaar concept. We zitten middenin een andere prijsvraag hiervoor. Ook zijn we een samenwerking gestart met een startup om te verkennen of we een technologie kunnen ontwikkelen voor het sleufloos ontkernen en verzwaren van kabels”, zegt Boersma. Op zoek naar innovatie, waarbij de netwerkbeheerders het initiatief nemen en de markt uitdagen is volgens het tweetal een goede manier om stappen te zetten en zo de uitdagingen die er liggen aan te pakken.