Nieuwe ISO-norm:
KNX IP Secure erkend als onafhankelijke veiligheidsstandaard
KNX, het internationaal toonaangevende automatiseringsprotocol voor slimme woningen en gebouwen, bereikt een nieuwe mijlpaal in zijn ontwikkeling. KNX IP Secure is namelijk erkend als de internationale veiligheidsstandaard EN ISO 22510. Daarmee is KNX IP Secure ’s werelds eerste genormeerde fabrikant- en applicatie-onafhankelijk beveiligingssysteem voor slimme woningen en gebouwen.
KNX Associatie Nederland
Meer informatieDe nieuwe norm EN ISO 22510 is eind november 2019 gepubliceerd. Deze is speciaal ontwikkeld voor de toepassing op open datacommunicatie voor gebouwautomatisering en gebouwbeheer via KNXnet/IP. Deze nieuwste ISO-standaardisatie benadrukt ook de leidinggevende rol van KNX als wereldwijde technologie voor woning- en gebouwautomatisering. De normering is belangrijk vanwege het groeiende bewustzijn voor de cyberbedreigingen waaraan slimme gebouwen worden blootgesteld en de daaruit voortvloeiende toename van beveiligingsvereisten voor gebouwautomatisering.
Maximale beveiliging
Al meer dan tien jaar is het gestandaardiseerde protocol van KNX een voorloper op het gebied van wereldwijde en regionale standaardisering voor gebouwautomatisering. Beveiliging is bij de ontwikkeling van KNX altijd de hoogste prioriteit. Experts beschouwen de standaard nog steeds als zeer veilig. “Met de continue vooruitgang in intelligente netwerken van gebouwen en infrastructuren, inclusief de populaire koppeling met HVAC en smart grids, krijgen KNX-projecten te maken met steeds meer datagestuurde gebruiksscenario’s. Die projecten zijn afhankelijk van zeer gevoelige gegevens en vereisen een buitengewoon hoog beveiligingsniveau. In dergelijke projecten starten we met KNX IP Secure, waarin we onze toch al zeer veilige standaard uitbreiden met extra beveiligingsmechanismen. Zo voldoen we met KNX aan de hoogste IT-beveiligingseisen,” zegt Franz Kammerl, president van de KNX Association.
Dubbele bescherming
KNX Secure is in 2015 gecreëerd en is gebaseerd op internationale beveiligingsalgoritmen die in overeenstemming met ISO 18033-3 zijn gestandaardiseerd. De systematiek maakt gebruik van erkende codering in overeenstemming met AES 128 CCM. KNX Secure bestaat uit twee mechanismen: KNX IP Secure beschermt de IP-communicatie tussen de KNX-installaties. Hiervoor breidt KNX IP Secure het IP-protocol zodanig uit dat alle overgedragen telegrammen en gegevens volledig gecodeerd worden. Tegelijkertijd beschermt KNX Data Secure de gebruikersgegevens, inclusief de gegevens die met de verschillende terminals worden uitgewisseld. Dit gebeurt op een doeltreffende wijze waardoor onbevoegde toegang en manipulatie door middel van codering en authenticatie onmogelijk wordt. Beide mechanismen kan de system integrator combineren en parallel gebruiken voor maximale beveiliging in slimme gebouwen.
Over KNX
KNX Association is de oprichter en eigenaar van de KNX-technologie, de wereldwijde standaard voor woning- en gebouwenautomatisering. Dit omvat het sturen van gebouwfuncties van onder andere verlichting, zonwering, verwarming, ventilatie, airconditioning, beveiliging, persoonlijke alarmering, watercontrole, energiebeheer en slimme energiemeters, telecommunicatie en consumentenelektronica. KNX is de wereldwijde standaard voor woningen gebouwenautomatisering met een fabrikant- en productonafhankelijke software (ETS) met een volledige serie van transmissiemedia (TP, PL, RF en IP), evenals een volledige serie configuratiemodi (system en easy mode). KNX is erkend als een Europese standaard (CENELEC EN 50090 en CEN EN 13321-1) en een internationale standaard (ISO/IEC 14543-3). Deze standaard is gebaseerd op 30 jaar ervaring in de markt. Meer dan 495 bedrijven wereldwijd uit verschillende toepassingsgebieden zijn aangesloten bij KNX en bieden bijna 8.000 KNX gecertificeerde productgroepen in hun catalogi aan. De KNX Association heeft samenwerkingscontracten met bijna 100.000 installatiebedrijven in 190 landen.