Oorlog raakt ook technieksector
Veel sectoren hebben te maken met inkoopprijzen die stijgen en levertijden die oplopen, zo ook de installatiebranche. Sommige ondernemers zijn daarom terughoudend bij het aangaan van nieuwe contracten of doen niet mee aan aanbestedingen.
Door de hogere inkoopkosten kunnen de marges op (langlopende) projecten kleiner of zelfs negatief worden. Ook vertraagde leveringen kunnen een ongunstige invloed hebben op de projectmarges. Door de onzekerheid over de Russische leveringen is de gasprijs flink gestegen, maar dat heeft ook een positief effect. Volgens ondernemers in de installatiebranche willen zowel zakelijke als particuliere klanten sneller verduurzamen en dat kan nieuwe projecten opleveren.
In gesprek
Een aantal ondernemers bespreekt de problematiek met opdrachtgevers of beperkt de geldigheidsduur van offertes. Er zijn installateurs die verwachten dat de oorlog schadelijk zal zijn voor de omzet, maar veel andere ondernemers zien nog altijd ruimte voor omzetstijging.
Techniek Nederland vindt dat uitzonderlijke prijsstijgingen niet volledig voor rekening van installateurs kunnen komen. Voorzitter Doekle Terpstra: “We vinden dat publieke en particuliere opdrachtgevers ook een verantwoordelijkheid hebben. Als we de pijn delen, komen we als sector beter uit deze crisis. Bovendien voorkomen we zo dat de verduurzaming, de energietransitie en de broodnodige vernieuwing van onze infrastructuur vertraging oplopen.”
Oekraïne-dossier
Actuele informatie is te vinden in het Oekraïne-dossier op de website www.technieknederland.nl/oekraine-dossier.