Samenwerking voor een brandveilige woning
Quality Creations
Meer informatie
Slimme techniek, gecombineerd met het eigen sociale netwerk zorgt voor snellere en meer adequate hulp bij noodsituaties. En vooral bij ouderen is dat belangrijk. Met Leefsamen werken publiek-private partijen projectmatig samen om ouderen langer, veilig thuis te laten wonen. Een goed voorbeeld is de samenwerking in de Achterhoek met Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, gemeenten en een groot aantal lokale partijen, waarbij 1000 ouderen voorzien zijn van de slimme ondersteuning. Deelnemende ouderen geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers uit het project.
Resultaten andere gemeenten
Steeds meer Veiligheidsregio, gemeenten en woningcorporaties omarmen de aanpak. De resultaten bij gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer bemoedigend om mensen op een veilige manier langer thuis te laten wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning, ze de sensoren niet ervaren als inbreuk op hun privacy, ze zich meer verbonden voelen met hun naasten en mantelzorgers(s).
Veiligheid en zorg
Veel ouderen voelen zich soms onveilig. Ze zijn bang dat ze na een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet tijdig hun huis kunnen verlaten. Landelijke problematiek die nu worden opgepakt door zorg en veiligheid te koppelen. Bas van der Kolk: “De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan een netwerk van verantwoordelijke burgers. Het organiseren van hulp bij een melding zorgt daarnaast voor verbinding tussen ouderen en hun directe omgeving”. John van Adrichem vult aan: “Natuurlijk staat de oplossing voor de kwetsbare oudere centraal maar het is ook een eenvoudige wijze waarop een woningcorporatie of gemeente woningen snel geschikter kan maken om mensen langer thuis te laten wonen. Een oplossing die gewoonweg laagdrempelig is en met bescheiden middelen en menskracht is uit te voeren”.
Hoe werkt het?
De woningen van de deelnemende senioren zijn uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Via het systeem van Leefsamen wordt bij een alarm de sociale omgeving (lees; kinderen, buren) geïnformeerd. Rookmelders bijvoorbeeld signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren registreren een bepaalde tijd geen beweging in de woning dat kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor alarm dan wordt direct een zelf in te geven aantal mensen gewaarschuwd. Deze worden gebeld of ontvangen een duidelijke melding op hun smartphone. Een lokale meldkamer kan optioneel voor de opvolging zorgen als de eigen sociale omgeving niet reageert. Tegelijk met deze melding wordt, indien gewenst, relevante informatie over de woonsituatie meegestuurd, zodat altijd hulp op maat kan worden geboden.
Prijs
In 2015 won Leefsamen een prijsvraag van de Veiligheidsregio’s voor maatschappelijke veiligheidsinnovatie. Gevraagd werd om praktische oplossingen te bedenken om de veiligheid van zelfstandig wonende, minder zelfredzame ouderen te verbeteren. Het consortium Leefsamen uit Eindhoven won deze prijs. Leefsamen ontwikkelde een veiligheidsconcept voor informatie gestuurde veiligheidszorg en een sociaal hulpverleningsnetwerk rond kwetsbare ouderen. Ook is de dienstverlening onlangs uitgeroepen als winnaar van de Gouden Rookmelder 2019. Deze prijs is de landelijke innovatieprijs van de brandweer.