Smart buildings nog slimmer
Easyfairs Evenementenhal
Meer informatie
“Smart buildings vormen de toekomst van de gebouwde omgeving en Gooee kiest daarbij voor de overtreffende trap. Bezoekers kunnen dit zelf ontdekken bij de grote lancering tijdens Building Holland”, zegt Alice Muurlink namens Building Holland.
Apparaten op afstand bediend
In het ideale gebouw bewegen medewerkers en bezoekers zich zonder dat ze zich realiseren dat er een hele reeks van maatregelen is genomen voor hun comfort. Ondertussen is er achter de schermen aan vele knoppen gedraaid om zaken als de temperatuur, verlichting en luchtkwaliteit te optimaliseren. Ook wordt ruim op tijd duidelijk wanneer er zaken in aanmerking komen voor onderhoud of vervanging. Gooee ontwikkelde de software die alles in dat ideale gebouw in goede banen leidt. Daarbij maakt het niet uit welk merk lamp, ventilatiesysteem of gebouwbeheerssysteem aanwezig is. Gooee kan al in een half uur worden aangesloten en legt een verbinding tussen álle systemen. Daardoor is er direct inzicht in hoe die systemen en de daaraan gekoppelde apparaten functioneren. Daarnaast biedt Gooee totale controle en kunnen apparaten op afstand worden bediend. “Met Gooee kijk je als het ware door alle verschillende systemen heen”, vertelt een enthousiaste Bas Ambachtsheer (statutair directeur van technisch dienstverlener en beheerder Croonwolter&dros).
Enorme versnelling
Gerard Lokhorst, eigenaar van HumbleBuildings, is met zijn bedrijven al langer bezig om gebouwen slimmer te maken en zo ook de onderhoudskosten te kunnen drukken. Hij stuitte op het intelligente platform van Gooee en ontdekte hierin meteen de perfecte oplossing voor veel van zijn vraagstukken. Samen met Jan Kemeling, Gooee’s Chief Commercial Officer, prijst Lokhorst Gooee nu aan op de Nederlandse markt. Lokhorst: “Met onze kennis van de Nederlandse vastgoedmarkt en ons grote netwerk is Gooee in staat geweest om een enorme versnelling te maken met de introductie en adoptie van haar platform in de Nederlandse markt.”
Silo’s vol data
Kemeling voorspelt dat binnen vijf jaar bijna alles om ons heen een eigen ip-adres bezit en connected is. Het Internet of Things (IoT) beheerst of ondersteunt dan steeds meer het dagelijks leven en werk. Smart buildings zijn een perfect voorbeeld van deze trend en met Gooee profiteren gebouwbeheerders optimaal van de nieuwe technologische mogelijkheden. Kemeling: “In gebouwen bevinden zich heel veel systemen en apparaten die vooral op zichzelf staan en langs elkaar heen praten. Dat levert allemaal silo’s vol data op, waar de integratie ontbreekt. Vaak weten gebruikers niet eens waar die data zich bevinden. In eerste instantie gaat het ons erom om grip op het gebouw te krijgen en alle data bij elkaar te laten komen voor bediening en voor analyse. En dat ongeacht wat dat systeem doet of wat het is.”
Duizend gebouwen
Open platform
Gooee heeft bovendien de ambitie om een open platform voor de hele markt te vormen, met een allesomvattende en schaalbare cloud als thuishaven voor alle data van gebouwen. Kemeling: “Wij creëren nu een netwerk in een gebouw en laten de data in een cloud bij elkaar komen. Met het beheer van tien, honderd of duizend gebouwen is het vervolgens heel handig om al die systemen in één dashboard te kunnen bekijken. Waarna al die data inzicht geven in wat die gebouwen aan het doen zijn. Je ontdekt dan welke kantoren op bepaalde aspecten beter presteren dan andere. Zijn die uitkomsten bovendien gerelateerd aan bezoekersaantallen, het type ruimte of gebouw of bepaalde beheersmaatregelen? Door onze analyses ontstaat uiteindelijk een soort best practice. Nu is dat allemaal niet bekend en wordt bij elk gebouw apart bekeken wat er gebeurt.”
Praktijkervaring
Bij Croonwolter&dros worden monteurs opgeleid om met Gooee te gaan werken en zij hebben al enige praktijkervaring. Ambachtsheer: “Minstens de helft van alle storingen bestaat uit onzinnige conflicten in een gebouwbeheersysteem. Die kunnen we voortaan vanaf een afstand makkelijker reduceren, zonder dat er een monteur naar toe moet. Gebouwen veranderen tijdens hun levensduur van indeling en functie, waardoor veel kennis verloren gaat van de aanwezige systemen. Daarom is het beter om voor de open source-technologie van Gooee te kiezen.”
Samenwerking biedt meerwaarde
Kemeling: “We vergelijken onszelf het liefst met een onafhankelijk platform als Android, dat alle data op een plek samenbrengt en waaromheen hard- en softwareontwikkelaars hun oplossingen kunnen bouwen.” Lokhorst vult aan: “Nu is bijna niets geïntegreerd, terwijl er met Gooee veel meer samenwerking mogelijk is. Zo creëer je pas echt meerwaarde.”