Trotse bouwers met rood-geel hart
Er was een tijd dat er bij betaald voetbalorganisatie Go Ahead Eagles in Deventer serieus werd gedacht om een nieuw stadion te bouwen aan de A1. Maar die plannen werden om diverse redenen aan de kant gezet en dus bleef het stadion aan de Vetkampstraat het thuishonk van ‘Kowet’. Maar het betekende ook gedurende meerdere jaren een flink aantal opeenvolgende verbouwingen in een complexe omgeving. Een van die grotere verbouwingen werd onlangs afgerond.
Lars van Beek van Spectrus Licht & Advies uit Deventer legt uit wat deze verbouwing in de reeks verbouwingen omvat. “Het gaat hier om, zoals wij het noemen ‘Uitbreiding Noord’. Dat is het spelershome dat op wedstrijddagen dient als ontvangstruimte voor bestuur en spelersvrouwen, de controlekamer, de persruimte in combinatie met het ‘home of history’, de rustruimte en de meditatieruimte voor spelers.” Spectrus leverde de projectverlichting en was, samen met de installateur en de architect betrokken bij het totale lichtontwerp. “Alles Plug &Play om snel te kunnen installeren, Dali dimbaar en daar waar mogelijk Wlan draadloos. Wat voor ons als verlichtingsmensen het project zo mooi maakt is de diversiteit. In een controlekamer heb je heel andere verlichtingseisen en eisen voor wat betreft communicatie met de buitenwereld dan in de slaapvertrekken voor de spelers of de gebedsruimte. De persruimte, de video-analyse en het ‘home of history’ bevinden zich in dezelfde ruimte, waarbij je in het ‘home of history’ bepaalde objecten wilt aanlichten, terwijl een persruimte juist ook geschikt moet zijn voor het maken van foto’s. En de bestuursruimte vraagt weer wat meer om een klassieke uitstraling. Dat alles bij elkaar zijn leuke uitdagingen.”
Het past allemaal net niet en dat maakt het juist zo mooi
Peaky Blinders
Algemeen Directeur van Go Ahead Eagles Jan Willem van Dop rekent snel uit dat dit de derde van in totaal vier fases is waarin het stadion wordt verbouwd. “In 2013 hebben we een masterplan opgesteld, waarbij we de bouw hebben opgedeeld in vier fases. Bij de selectie van de bouwende partijen hebben we natuurlijk gekeken wie de sponsoren van de club zijn, maar we hebben altijd door meerdere partijen offertes laten maken. Ook wij moeten goed op de centen letten.” Een belangrijke eis van het bestuur aan de architect was het vasthouden van de sfeer die als ‘typisch Engels’ kan worden omschreven. “In het spelershome wilden we de sfeer zoals in de Netflix-serie ‘Peaky Blinders’. Birmingham in de jaren dertig van de vorige eeuw, met mooie foto’s uit die tijd en typische objecten die daar bij aansluiten. Samen met de architect ben ik nog speciaal naar de antiquair gegaan voor een oude deur die daarbij paste. Ook hebben we alle bordjes op de verschillende ruimtes in het Engels weergegeven. ‘Referee’, ‘Dressingroom’; alles om de Engelse sfeer uit te ademen.”
Ron Janssen, verantwoordelijk voor Operationele Zaken bij Go Ahead Eagles, weet wat Van Dop bedoelt bondig samen te vatten. “Het was een oud uitgeleefd stadion, middenin een woonwijk, maar we hebben het weten om te vormen tot iets unieks.”
Het schuurt
Het vasthouden van die unieke sfeer die doet denken aan voetbalstadions in Engeland is een uitdaging voor alle partijen die bij zo’n bouwproject zijn betrokken, maar in het bijzonder voor de architect. Architect Martin Kleine Schaars van I’M Architecten uit Deventer ging in 2013 al naar het Engelse Fulham Football Club in Londen om daar inspiratie op te doen. Hij noemt deze verbouwingen zijn mooiste klus ooit. “Ik kom al 50 jaar bij Go Ahead Eagles. Het is een jongensdroom dat ik dit mag ontwerpen voor de club.” Neemt niet weg dat Kleine Schaars wel te maken kreeg met de nodige uitdagingen. “We bouwen hier in de stad. En dat betekent dat we eigenlijk altijd net iets te weinig ruimte hebben. Het past allemaal net niet. Maar dat is ook de charme van het stadion. Dat vraagt nogal wat van de bouwende en ontwerpende partijen.” Als voorbeeld noemt hij, net als Van Beek, de persruimte, gecombineerd met het ‘home of history’ en de video-analyseruimte. “Bij andere clubs hebben ze daar aparte ruimtes voor. Die ruimte hebben we niet. Dat betekent het nodige denkwerk om een goed lichtplan te ontwerpen. Maar gelukkig bestond het merendeel van de bouwende partijen uit mensen met passie voor hun werk en passie voor de club. En met die positieve instelling kom je er samen uit.”
Een jongensdroom, dat ik dit mag ontwerpen voor mijn club
Wij-gevoel
Niels van Diesen is projectleider bij Van Lente Systeemintegratie. Hij kan zich helemaal vinden in de woorden van Van Beek. Van Lente was op E-gebied de hoofdaannemer en werkte voor dit project met een aantal onderaannemers, maar ook met bouwende partijen waar hij niet dagelijks mee te maken heeft. “Omdat Go Ahead Eagles zoveel mogelijk wilde werken met partijen die ook op de sponsorlijst staan, kom je in aanraking met partijen die je niet kent. Maar er was ook een soort van ‘wij-gevoel’. Je doet het allemaal voor je cluppie.” Net als de andere betrokkenen kreeg Van Diesen als E-installateur te maken met de nodige uitdagingen. “Je bouwt in een bestaande omgeving, dat maakt het al complex, maar we moesten een deel van de bekabeling en glasvezel ook zo aanleggen dat het past in de verbouwingen die er de komende jaren nog gaan volgen. De voedingskabels voor de lichtmasten waren aan vervanging toe en die hebben we dus ook maar direct meegenomen. Daarnaast moest er voor het totale geheel, dus ook voor de toekomstige verbouwingen, een verzwaring worden aangevraagd bij de netbeheerder. Gelukkig hebben we dat op tijd gedaan, zodat deze aanvraag in behandeling is genomen”, vertelt Van Diesen, die eraan toevoegt dat dit traject van aanvraag al met al een jaar duurde.
Hectisch
Een verbouwing van een stadion waar tweewekelijks tienduizend voetbalsupporters op bezoek komen is geen sinecure, weet ook Janssen. Als operationeel manager is hij bij de Eagles verantwoordelijk voor de veiligheid. “De controlekamer met daarin de plek voor politie, brandweer en hulpdiensten, die is uitgerust met onder andere het nodige camerawerk moet bij de thuiswedstrijden altijd functioneren. Simpel gezegd: geen controlekamer, geen wedstrijd. Dat betekent dat je de werkzaamheden vooraf heel goed moet plannen en afstemmen, zodat tussentijds zo min mogelijk sprake is van aanpassingen of onvoorziene zaken”, zegt Janssen, die ook een ander facet noemt waar goed op moest worden toegezien: “Tijdens de bouw werd altijd alles opgeruimd. Je wilt geen stapels stenen of ander losse materialen hebben liggen. Maar gelukkig zijn de meeste bouwende partijen hier kind aan huis en die begrijpen dat”, zegt Janssen, die tevreden terugkijkt op deze bouwfase. “Het was een heel hectische fase en natuurlijk maak je kleine foutjes. Maar overall kun je zeggen dat het goed is verlopen.” Van Dop sluit zich hierbij aan. Hij verwijst naar de bouwvergaderingen. “De belangrijke bouwende partijen zijn ook allemaal supporter van de club. Je merkt dat bij de overleggen. De sfeer is zakelijk en professioneel, maar iedereen doet net een stapje extra om er iets moois van te maken voor onze club.”