Voorkom brandgevaar door een onveilige aansluiting van zonnepanelen
ABB
Met de toename van het aantal zonnepanelen neemt ook het aantal onveilige aansluitingen toe. We zijn immers niet gewend dat er langdurig stromen lopen die (bijna) gelijk zijn aan de maximale stroomwaarde van de beveiligingscomponenten. Bovendien kunnen consumenten door de parallelle invoeding van netstroom en zonnepanelen onbewust de maximale stroomsterkten overschrijden en hun installatiekast overbelasten. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien, waaronder brand.
Parallelle invoeding van een PV- installatie
De stroom die een verdeelinrichting mag voeren, wordt bepaald door de fabrikant. Bij ABB-producten is deze waarde terug te vinden op het capaciteitsmerk dat zich op of in de kast bevindt. In de meeste gevallen is dit: 1 x 40 A of 3 x 25 A, en de totale stroom die door de verdeler loopt mag dan ook niet hoger dan die betreffende waarde liggen.
Daarnaast is het zo dat de optelsom van alle stroomwaardes van de afgaande groepen veel hoger ligt dan de maximale stroom van de voorliggende hoofd- of aardlekschakelaar. Het plaatsen van vier 16A-automaten achter een 40A-aardlekschakelaar is toegestaan. Dat geldt ook voor 8 groepen verdeeld over 2 aardlekschakelaars achter een hoofdschakelaar van 40 A. Hier zou theoretisch dan ook 128 A doorheen kunnen lopen.
Onbewust van gelijktijdigheidsregels
Consumenten zijn zich over het algemeen niet bewust zijn van de gelijktijdigheidsregels. Neem bijvoorbeeld een mooie voorjaarsavond met vrienden. De elektrische barbecue staat aan, op het fornuis staat nog een heerlijk potje te pruttelen, de oven is gevuld en de terrasverwarmers zorgen voor extra warmte. Dat alles kan ertoe bijdragen dat de gebruikelijke gelijktijdigheidsregels niet opgaan, zodat uiteindelijk de hoofdbeveiliging van de netbeheerder aangesproken wordt. Geen probleem zonder een PV-installatie. Wordt er echter extra PV-vermogen toegevoegd, dan kunnen de aardlekschakelaars een te hoge stroom te verwerken krijgen en is de beveiliging van de netbeheerder niet meer toereikend.
Gratis kennisdocument
Het is dan ook belangrijk dat bewoners hiertegen beschermd worden. Bijvoorbeeld door de installatiekast uit te leggen voor de maximale stroom die intern kan gaan lopen, ongeacht waar deze stroom vandaan komt. Hoe dat precies in z’n werk gaat en waar u op moet letten? U leest het op de website. Hier vindt u ook mogelijke oplossingen voor het veilig aansluiten van een PV-installatie in woningen en een gratis download voor het kennisdocument ‘Voorkom problemen bij het aansluiten van PV-panelen’.