Winnaars OSRAM IoT Awards 2019 zijn bekend
Met deze prijzen erkent OSRAM het belang van IoT, maakt het bedrijf het onderwerp zichtbaarder en creëert het een platform waar experts informatie kunnen uitwisselen. De prijsuitreikingsceremonie vond plaats op 17 september in de Meistersaal in Berlijn tijdens een galadiner voor zo’n 80 gasten uit de industrie en politiek.
Ultramoderne IoT-productielocatie
Het Internet of Things wordt door bedrijven enerzijds gebruikt om kosten te besparen door toegevoegde waardeketens te digitaliseren en anderzijds om de productie te laten stijgen en totaal nieuwe verdienmodellen op te zetten. OSRAM gebruikt het IoT in haar eigen productiefaciliteiten en elders en exploiteert samen met Telekom het eerste 5G-campusnetwerk in Duitsland. De vestiging in Schwabmünchen laat bij uitstek zien hoe een traditionele productie-inrichting met behulp van netwerkaansluitingen en sensorsystemen kan worden omgebouwd tot een ultramoderne IoT-productielocatie.
“Het Internet of Things zorgt voor een revolutie in het leven, werk en de waardeschepping van alledag door de analoge wereld aan de digitale te koppelen. Dit levert eindeloze mogelijkheden op voor toekomstige samenwerking, diensten n producten”, aldus Stefan Kampmann, CTO bij OSRAM. “Met de OSRAM IoT Awards willen wij een inspirerend netwerkplatform scheppen voor visionairs en digitale pioniers in de sector.”
De winnaars
Alle winnaars scoorden met innovatieve IoT-producten die antwoorden bieden op belangrijke vragen in hun respectieve sectoren en waarmee het Internet of Things van toekomstmuziek in een dagelijkse realiteit in de hele industrie wordt getransformeerd.
‘Analytics & AI’
De prijs in de categorie ‘Analytics & AI’ ging naar de start-up KONUX uit München. KONUX heeft de eerste oplossing ontwikkeld voor predictief onderhoud van railvoertuigen, waarmee acceleratiegegevens worden omgezet in statusindicatoren en waarbij kunstmatige intelligentie wordt toegepast om trends te analyseren en voorspellingen te doen.
‘Building Automation’
De jury was onder de indruk van de Britse start-up Pointr door een project op de op een na grootste luchthaven van Londen en beloonde dat idee met de prijs in de categorie ‘Building Automation’. Pointr bestuurt het indoornavigatiesysteem op Gatwick airport. Dit betekent dat passagiers met grote precisie worden gelokaliseerd en een AR-gebaseerde navigatieservice krijgen aangeboden om zo snel mogelijk op hun plaats van bestemming op het vliegveld te komen.
‘Smart Logistics & Industry’
In de categorie ‘Smart Logistics & Industry’ kwam EcoG, een in München gevestigde start-up, als winnaar uit de bus. Het doel van EcoG is om het opladen van elektrische voertuigen winstgevend te maken. Haar hardwareonafhankelijke software-stack en besturingssysteem vereenvoudigen het opschalen en integreren van laadstations. Bovendien maakt de open API het ontwikkelen van nieuwe diensten niet alleen eenvoudiger maar ook kostenefficiënter.
‘Young Leader’
De prijs in de categorie ‘Young Leader’ ging naar Laura Tönnies, CEO en medeoprichtster van corrux GmbH. De 24-jarige uit München was bij de oprichting van het bedrijf betrokken zodra ze was afgestudeerd in wiskunde aan de Ludwig Maximilian Universiteit in deze stad. Het doel van het bedrijf is het minimaliseren van vertragingen in grote bouwprojecten. De software van corrux volgt de zware constructiemachines en laat zien of deze in bedrijf zijn en wanneer er een fout dreigt. Dit verkleint het risico dat de machinerie plotseling uitvalt, waardoor het werk enige tijd stil komt te liggen.