Zonnecentrale van 1750 panelen
Ter verduurzaming van de productie bij Remeha
Bij de officiële ingebruikname van de zonnecentrale vertelde algemeen directeur Arthur van Schayk van Remeha dat de installatie een belangrijk onderdeel vormt binnen het verduurzamingsprogramma van het bedrijf. Met de 1.750 zonnepanelen kan Remeha ongeveer een kwart van haar jaarlijkse elektriciteitsverbruik zelf opwekken. De panelen liggen op een drietal daken; twee grote daken van de assemblagehal, en een relatief klein, schuin dak van een aangrenzende loods. Bij de ceremonie op 11 februari is een digitaal display onthuld waarop medewerkers en bezoekers realtime de opbrengst van de pv-installatie kunnen zien.
Samenwerking met partners
Bij de opening van de zonnecentrale sprak de Apeldoornse wethouder Duurzaamheid, Mark Sandmann van een grootse prestatie. Apeldoorn wil koploper zijn in Nederland op het gebied van zonnepanelen en Remeha helpt daar met deze centrale fors aan mee. De wethouder is blij dat Remeha een voortrekkersrol in de verduurzaming vervult en daarbij ook oog heeft voor samenwerking met andere bedrijven in de gemeente. De zonnepanelen zijn geleverd en op het dak gelegd door het Apeldoornse bedrijf BonGo Solar. Dit bedrijf is een partner van Remeha, evenals het Apeldoornse installatiebedrijf Hollander Techniek, dat de elektrotechnische installatie en integratie van de panelen en de omvormers verzorgde.
Productielijnen
De opgewekte elektriciteit wordt grotendeels gebruikt voor het laten draaien van de productielijnen in de assemblagehallen. Daarnaast voedt de installatie ook de laadsystemen voor de vorkheftrucks, de servers van het IT-systeem en de laadpalen voor de elektrische auto’s. Mochten de panelen op een prachtige zonnige dag in een weekend meer elektriciteit produceren dan Remeha nodig heeft, dan kan de installatie de opbrengst ook terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Zorgvuldig gekozen dimensionering
“De dimensionering van de installatie is zodanig gekozen dat we bijna altijd alle opgewekte elektriciteit zelf kunnen gebruiken”, zegt Raymon Kerkvliet, manager Production Support. “Het zal sporadisch voorkomen dat we meer energie opwekken dan we zelf verbruiken.” Kerkvliet begon in 2017 al met de voorbereiding van de installatie en verzorgde onder meer de subsidieaanvraag. Remeha ontvangt de komende jaren een SDE-subsidie, waardoor de pv-installatie, ook voor een grote energieverbruiker als Remeha, rendabel is. “Bij de realisatie van een van de grootste centrales van Apeldoorn komt best veel kijken. Gelukkig hebben wij met BonGo Solar en Hollander Techniek twee partners die met veel kennis en kunde voor een vlotte realisatie hebben gezorgd.”
Verduurzamingsoperatie
De installatie van de bijna 1.750 zonnepanelen vormt onderdeel van een verduurzamingsoperatie waaraan Remeha gestaag werkt. Om op het elektriciteitsgebruik te besparen, liet Remeha al in 2017 in de assemblagehal 650 led-armaturen installeren. Vorig jaar volgde de installatie van energie- en waterbesparende douches. Dit was onderdeel van een stimuleringsprogramma dat ervoor zorgt dat meer medewerkers op de fiets naar hun werk kunnen komen.
Walk of Energy
Met alle maatregelen die Remeha neemt en nog zal nemen, wil het bedrijf zijn klanten en medewerkers meenemen over de Walk of Energy. Deze wandeling leidt langs alle duurzame initiatieven in het bedrijf. Zo staan er bij het pand twee speciaal aangeschafte E-bikes die medewerkers kunnen gebruiken als zij naar een klant, de tandarts of gewoon naar huis gaan. Ook zijn er al meerdere laadpalen voor elektrische auto’s; een aantal dat Remeha op termijn kan uitbreiden tot twintig laadpunten. Ook stapt Remeha, zodra de huidige contracten aflopen, voor haar poolauto’s over op elektrische auto’s.
Over Remeha
Remeha ontwikkelt innovatieve en energiezuinige producten voor klimaatbeheersing c.q. warmte en warm water, zowel voor woningen als utiliteit. Met haar innovaties wil Remeha zo goed mogelijk anticiperen op wensen en behoeften van nu en in de toekomst.