Salderingsregeling frustreert markt energieopslag
DNE Research trok de volgende conclusies:
- In totaal zijn er eind 2021 in Nederland zo’n 2.117 batterijsystemen aangesloten met een totale capaciteit van 185 MWh.
- 64% van het aantal geïnstalleerde systemen wordt ingezet in het residentiële segment van de markt.
- Aanpassing van het afbouwpad voor de salderingsregeling kan de opkomst van thuisbatterijen komende jaren ondersteunen.
- Naast residentiële opslag, worden batterijen ingezet in mobiele opslag, peakshaving, handel / netdiensten of een combinatie daarvan.
- Van de totale opslagcapaciteit wordt 65% ingezet voor het leveren van handel en netdiensten in combinatie met ontlasten van de aansluitcapaciteit.
- Stijgende volatiliteit van elektriciteitsprijs wordt gedreven door verschil in hernieuwbare opwek tussen middag en avond.
- In totaal zijn er nu ruim 200.000 elektrische auto’s in Nederland. Uitgedrukt in capaciteit is deze markt nog zo’n 38 keer groter dan de rest van de markt voor elektrische opslag.
Hoofdonderzoeker van DNE Research dr. Steven Heshusius richt zich graag op de derde conclusie: “Batterijen zijn in 10 jaar 87% goedkoper geworden en kunnen overbelasting van het stroomnet helpen voorkomen. Toch zullen consumenten pas op grote schaal gaan investeren in energieopslag wanneer zij de stroom van hun zonnepanelen niet meer onbeperkt mogen terug leveren. Het vorige kabinet was van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 in de loop van acht jaar geleidelijk af te bouwen. Door de lange formatie heeft dit plan vertraging opgelopen en begint de afbouw nu op zijn vroegst een jaar later. Hierdoor zal het minstens tot 2027 duren voor de aanschaf van thuisbatterijen rendabel wordt voor consumenten. Vanwege de huidige problemen van overbelasting door grootschalige projecten zou het logisch zijn wanneer het nieuwe kabinet de afbouw van de salderingsregeling combineert met een tijdelijke regeling om de markt voor thuisbatterijen te stimuleren.”
Nationaal Smart Storage Trendrapport 2022