Slim, draadloos én energiezuinig
Tekst: Roelof Dalhuizen
Foto’s: Stellar Development
Dankzij deze technologie voldoet Mymesh aan de hoge duurzaamheidseisen van Ara Almelo. Het toegepaste systeem is volledig gericht op lichtbesturing, maar biedt eveneens de mogelijkheid om verwarming, koeling, ventilatie en zonwering op vraaggestuurde wijze te regelen. Han Bak, CEO bij Mymesh, legt uit: “Ons systeem streeft ernaar ‘levende gebouwen’ te creëren, wat in feite de nieuwe generatie smart buildings vertegenwoordigt. Het systeem reageert op de behoeften van het gebouw en past de verlichting en klimaatregeling daarop aan. Hierdoor wordt zowel energiebesparing als een aangenaam verblijfscomfort gerealiseerd, zonder enige inspanning van de gebruikers.”
Aangename werkomgeving
Een praktisch voorbeeld is de situatie waarbij veel natuurlijk zonlicht binnentreedt in een kantoor waar mensen aan het werk zijn. De lichtintensiteit kan dan aanzienlijk toenemen, soms tot wel 20.000 lux. Dankzij het automatisch dimmen van de verlichting en het neerlaten van de binnenzonwering zorgt het Mymesh-systeem in dergelijke omstandigheden voor een aangename werkomgeving en aanzienlijke energiebesparing.
‘Het systeem reageert op de behoeften van het gebouw en past de verlichting en klimaatregeling daarop aan’
Ara Almelo is het eerste logistieke gebouw in Nederland dat voldoet aan de EU Taxonomie-verordening, een transparant classificatiesysteem dat is voortgekomen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Door de toepassing van het Smart Lighting-systeem in de vier afzonderlijk gesitueerde kantoren van Ara Almelo, heeft Mymesh substantieel bijgedragen aan het hoge duurzaamheidsniveau van het gebouw. Het geautomatiseerde, op software gebaseerde Mymesh-systeem regelt de algemene verlichting voor de kantoren, die een totale oppervlakte van 2.597 vierkante meter hebben, op basis van bewegingsdetectie en daglichtregeling. Daarbij biedt het verschillende opties die het milieu ten goede komen, waaronder het minimaliseren van lichtvervuiling, energiezuinige buitenverlichting en lichtregeling voor gebruikers van het gebouw. Ook speelt het systeem een rol bij waterlekpreventie in toiletten, doordat het de waterkleppen aanstuurt op basis van bewegingsdetectie.
State-of-the-art technologie
Voor de lichtinstallatie in Ara Almelo heeft Mymesh samengewerkt met drie andere partijen binnen het ‘Capella’-concept, passend binnen de merkidentiteit van Stellar Development, de ontwikkelaar van het logistieke centrum. Capella bundelt state-of-the-art technologie van vier leveranciers, waaronder Trilux (verlichting in het gebouw), FiberUnlimited (ultradunne polymeer-optische-vezel IT-infrastructuur) en Innotec (noodverlichting). Dankzij deze samenwerking kan Ara Almelo zijn gebruikers maximale flexibiliteit en schaalbaarheid bieden. Het draadloze verlichtingssysteem van Mymesh maakt het bijvoorbeeld eenvoudig om kantoorruimten opnieuw in te delen. Het lichtplan kan volledig softwarematig worden aangepast, zonder de noodzaak om kabels te verleggen of te trekken.
Natuurlijk visitekaartje
Ara Almelo is tot stand gekomen door de inspanningen van de ontwikkelmaatschappij Stellar Development CV, een samenwerksing tussen Stellar Development BV en Heembouw. Deze bestemming heeft de vier merkpijlers van Stellar Development – Natuur, Architectuur, Technologie en Functionaliteit – centraal staan. Het ruim 40.000 vierkante meter grote logistieke centrum wordt gekenmerkt door een natuurinclusieve en duurzame benadering. Rondom het pand is een natuurscherm geplaatst dat bijna 15 meter hoog en een kilometer lang is. Ara Almelo positioneert zichzelf als het natuurlijke visitekaartje van XL Businesspark Twente en voldoet aan de Europese richtlijnen voor taxonomie (de EU Taxonomie) en draagt het BREEAM NL Very Good-certificaat.
Mymesh is een draadloze netwerkoplossing die duurzame prestaties van gebouwen, organisaties en gebruikers verbetert. Met schaalbare, veilige, robuuste en kostenefficiënte functies biedt Mymesh een oplossing voor het beheer van verlichting, klimaat en zonwering, waardoor een betere leef- en werkomgeving in gebouwen wordt gecreëerd. Mymesh streeft naar een nieuwe generatie slimme gebouwen met zijn Living buildings-benadering. Living buildings zijn gebouwen die proactief meedenken met gebruikers. Ze voelen precies aan hoeveel frisse lucht nodig is wanneer een bedrijfskantine volloopt of zorgen voor veilige verlichting in een parkeergarage. Dit is mogelijk dankzij het Mymesh-netwerkprotocol. Mymesh is onderdeel van Simac en gevestigd in Haarlem.
__________________________________________
Mymesh heeft samen met de gerenommeerde driverfabrikant Cupower twee nieuwe, slimme drivers voor led-armaturen ontwikkeld. De nieuwe drivers zijn standaard voorbereid op Mymesh, een draadloos communicatiesysteem dat op elk gewenst moment kan worden geactiveerd met een Mymesh-licentie. De led-drivers veranderen zo van aan/uit- naar Mymesh drivers met ‘Smart Lighting’-mogelijkheden. Hierdoor anticipeert verlichting op de aan- of afwezigheid van mensen en daglicht in een ruimte. Dit levert energiebesparing op zonder dat in nieuwe apparatuur hoeft te worden geïnvesteerd.
De nieuwe ‘Smart Lighting’ led-drivers zijn op 22 en 23 november voor het eerst gepresenteerd tijdens de Future Lighting-beurs in Gorinchem. Armatuurfabrikanten kunnen de drivers – die nauwelijks duurder zijn dan standaard aan/uit-drivers – rechtstreeks inkopen bij Cupower. Hiermee maakt Mymesh een nieuwe generatie verlichting beschikbaar voor een grote doelgroep, waaronder verlichtingsfabrikanten, lichtadviseurs en gespecialiseerde led-verlichtingsinstallateurs. Een klant die een Mymesh Ready armatuur koopt kan hem achteraf, door activatie van de licentie, ‘slim maken’. Extra koppelingen, schakelaars of installatiewerkzaamheden in het plafond of de wand zijn niet nodig. Het optionele Licht Management Systeem van Mymesh wordt alleen in rekening gebracht nadat een licentie op verzoek wordt geactiveerd. Door toevoeging van de aanwezigheidssensoren met een daglichtsensor brandt het licht alleen wanneer het nodig is.
In gebouwen wordt traditionele verlichting vervangen door led-verlichting, maar hierbij wordt het voordeel van led onvoldoende benut. “Vaak blijft de traditionele aan/uit-schakeling in gebouwen gehandhaafd omdat de eigenaar of ontwikkelaar veelal niet investeert in slimme verlichting die geschakeld wordt op basis van aanwezigheid en daglicht”, aldus Han Bak, CEO van Mymesh. “De energiebesparing die met slimme verlichting wordt gerealiseerd, komt ten gunste van de huurder terwijl de investering moet worden gedaan door de eigenaar. Het gevolg is dat de verlichting in het hele object vaak de hele dag – en vaak onnodig – blijft branden.”
Bak vervolgt: “De samenwerking met Cupower heeft geresulteerd in de ontwikkeling van optimaal presterende drivers als het gaat om power-output, radiocommunicatie en connectiviteit. Het is een duurzame oplossing, waarmee op een slimme manier kosten worden bespaard. Het geeft de eindgebruiker de keuzemogelijkheid om bij te dragen aan verduurzaming van gebouwen, zonder dat er iets hoeft te worden vervangen aan de installatie. Het traditionele dilemma waarbij de partij die de investering doet niet de opbrengsten geniet, wordt door het loskoppelen van de hardware (driver) en de software (licentie) doorbroken. Een bijkomend voordeel voor pandeigenaren is dat de mogelijkheid op een BREEAM- of WELL-certificaat voor duurzaamheid en een gezonde verblijfsomgeving een hogere huuropbrengst genereren. Verlichting die reageert op de detectie van daglicht of aanwezigheid levert punten op voor het behalen van deze certificaten.”
__________________________________________